Karlovarský kraj jako první mezi regiony spustil poslední výzvu k čerpání kotlíkových dotací

Karlovarský kraj obdržel od Ministerstva životního prostředí ČR rozhodnutí o udělení dotace na výměny kotlů. Výzvu k předkládání žádostí kraj zveřejnil 1. dubna 2019.

Ministerstvo životního prostředí ČR vyčlenilo celkem 66, 5 milionu korun pro chystanou třetí vlnu kotlíkových dotací. „Občané našeho kraje budou mít opět příležitost získat kotlíkové dotace na výměnu starého kotle za nový. Výzvu zveřejníme od začátku dubna na krajských internetových stránkách, na úřední desce, v Krajských listech, obešleme také města a obce v regionu. Žadatelé si budou moci předem od 15. dubna vyplnit elektronickou část žádosti a být připraveni, až 1. července spustíme příjem žádostí,“ vysvětlila Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje.

„Karlovarský kraj je jedním ze tří regionů, kde pomáháme s výměnou zastaralých kotlů domácnostem, které nemají dopředu našetřeno. Právě jim, prostřednictvím obcí, nabízíme vedle kotlíkové dotace i bezúročnou půjčku na předfinancování i spolufinancování kotle. Novinkou je i to, že v obcích, které se do našeho půjčkového programu zapojí, budou radit kotlíkoví specialisté, kteří lidem mohou doporučit vhodný typ vytápění a provést je žádostí o půjčku i o podporu v rámci kotlíkových dotací,“ dodal ministr životního prostředí Richard Brabec.

V období od vyhlášení výzvy do příjmu žádostí bude probíhat také informační kampaň a semináře pro zájemce ve vybraných městech Karlovarského kraje. „Zájemci se s naším týmem budou moci setkat na seminářích v Karlových Varech, v Sokolově, v Chebu, Ostrově, Mariánských Lázních, v Aši, Nejdku i Kraslicích.  Další akce uspořádáme podle potřeby v konkrétní obci. Termíny seminářů uveřejníme na krajských internetových stránkách týkajících se kotlíkových dotací, kde lze naleznout také další důležité informace,“ doplnil Dalibor Blažek, náměstek hejtmanky

Jaké jsou podmínky pro udělení kotlíkové dotace?

Žadatel o kotlíkovou dotaci musí být vlastníkem či spoluvlastníkem rodinného domu nebo vlastníkem či spoluvlastníkem bytové jednotky v rodinném domě na území našeho regionu. Dům či byt musí vytápět kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním s tím, že se řadí mezi zdroje nesplňující emisní třídu 3, 4 nebo 5 podle ČSN EN 303-5.

Dotace bude možné čerpat ve výši 75 procent způsobilých výdajů v případě výměny starého kotle za nový plynový kondenzační kotel, nejvýše však 95 tisíc korun. Nebo lze z dotace zaplatit 80 procent způsobilých výdajů na pořízení nového kotle pouze na biomasu s ručním přikládáním, nejvýše však 100 tisíc korun. A do třetice může dotace pokrýt 80 procent způsobilých výdajů na nové tepelné čerpadlo nebo automatický kotel pouze na biomasu, nejvýše však 120 tisíc korun. Kombinované kotle na uhlí a biomasu již podporu nezískají.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio