Karlovarský kraj bude hledat optimální využití pro Císařské lázně

21. únor 2018

Karlovarský kraj bude hledat optimální využití Císařských lázní po jejich plánované rekonstrukci. Osloví zejména lázeňské firmy a sdružení. V rezervě je ještě využití objektu vlastními organizacemi.

„Vždycky je snadná cesta, která ale na konci nebude tak kvalitní a bude stát více na mandatorních výdajích. A pak ta složitější, kterou se chceme vydat také. Chceme oslovit trh a zjistit, jestli jsou zájemci, kteří by tam provozovali nějaká zážitkové lázně, případně nějakou kliniku," uvedl krajský radní Vojtěch Franta.

Do konce března by měl kraj nabídnout ministerstvu kultury plánované využití, které je podmínkou poskytnutí dotace 250 milionů korun na rekonstrukci národní kulturní památky, postavené na konci 19. století. Opravy mají přijít zhruba na 600 milionů korun.

Čtěte také

Zatím nevyjasněna je spolupráce s městem Karlovy Vary, které přislíbilo na rekonstrukci 100 milionů. Podmínilo to ale tím, že do nich započte i náklady zhruba 20 milionů korun, které město vynaložilo na předcházející projektovou přípravu.

I když primátor Petr Kulhánek považuje projektovou přípravu i realizaci za dva související díly projektu, dnes řekl, že když kraj projektové náklady do svých slíbených 200 milionů korun nezapočítává, může zastupitelstvo rozhodnout o podobné postupu.

Podle hejtmanky Jany Vildumetzové je každopádně nutné definitivní řešení neodkládat a s rekonstrukcí co nejdříve začít, aby kraj o slíbené peníze od státu nepřišel. Je třeba také rozhodnout, jestli kraj zruší výběrové řízení na dodavatele, které ještě před krajskými volbami vyhlásil spolek města a kraje, který měl rekonstrukci na starosti, nebo v něm bude pokračovat. Kromě krajských právníků chce kraj získat i stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, aby minimalizoval možná rizika obou postupů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio