Karlovarský kraj bude dál vyplácet náborové příspěvky novým zdravotníkům

Nově nastupujícím zdravotníkům do vybraných oddělení nemocnic bude Karlovarský kraj také v roce 2020 vyplácet náborové příspěvky. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Náborový příspěvek pro nového lékaře činí 400 tisíc korun. Pro střední zdravotnický personál pak 150 tisíc korun. Podmínkou pro získání příspěvku je dodržení stanovených podmínek, které zabraňují jeho zneužití. Karlovarský kraj na příspěvky vyčlenil v rozpočtu celkem 5 milionů korun.

„Díky náborovým příspěvkům se nám daří stabilizovat počet zdravotníků v našich nemocnicích, proto jsme se rozhodli je vyplácet i v roce 2020. Příspěvky budeme rozdělovat mezi nové lékaře a zdravotníky těch oddělení nemocnic, která bychom potřebovali personálně posílit,“ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Podle Bureše je potřeba obsadit volné pracovní pozice v karlovarské nemocnici na oddělení kardiologie, na plicním a interně. V nemocnici v Chebu chybí personál na interně a chirurgii a v Sokolově na interně, pediatrii a radiologii. V ostrovské nemocnici personálně strádají oddělení následné intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační a odlehčené ventilované péče a psychiatrické oddělení

V roce 2019 kraj vyplatil 17 milionů korun a podařilo se mu do nemocnic získat více než 70 nových zdravotníků.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio