Karlovarský hokej slaví 90 let. Ocení bývalého majitele i dlouholetou legendu Skuhravého

8. prosinec 2022

Karlovarský hokej letos slaví 90 let existence. U příležitosti tohoto výročí byli našimi hosty kronikář klubu Pavel Reiser a marketingový manažer HC Energie Jakub Drhlík. 

Historie klubu se datuje od prosince roku 1932, kdy skupinka několika nadšenců založila při fotbalovém klubu svůj hokejový oddíl. Nazvali jej SK Slavia Karlovy Vary. První hokejové zápasy se hrály na přírodním kluzišti nad dnešním Horním nádražím a vše tedy bylo závislé na příznivém počasí. 

Po druhé světové válce bylo hřiště na Růžovém vrchu po bombardování nepoužitelné a hokejové dění se přestěhovalo na rybníček Malé Versailles u Křižíkovy ulice. Novou éru karlovarského hokeje umožnila až výstavba zimního stadionu v centru města poblíž dnešního uzlu městské hromadné dopravy Tržnice. Stadion byl vybudován v roce 1948 jako osmý v Československé republice.

Dalším místem, kde se později hrál hokej v Karlových Varech, byla tréninková plocha v Rybářích na Dolní Kamenné. Ta byla dokončena v roce 1975. Projekt plnohodnotného stadionu nebyl ale nikdy realizován. Provizorní plocha byla jen v druhé polovině osmdesátých let zastřešena.

I přesto ale právě tam o mnoho let později tento zimní sport zaznamenal vůbec největší úspěchy v historii lázeňského města: tituly vicemistrů a mistrů extraligy. 

Od roku 2009 hraje karlovarský extraligový klub své domácí zápasy v multifunkční KV Aréně a na své další úspěchy a milníky čeká. 

Jak se člověk dostane k tomu, aby zaznamenával historii hokejového klubu, jaké jsou největší milníky a úspěchy karlovarského hokeje, kteří hráči i funkcionáři jsou spjati s hokejem v lázeňském městě a jaké budou oslavy letošního výročí? Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související