Karlovarský folkorní festival začíná, roztančí kolonády

2. září 2021 10:55

O tom, že kulturní odkaz našich předků ani v 21. století nepatří jen do muzeí a učebnic historie, se mohou přesvědčit návštěvníci 26. ročníku Karlovarského folklorního festivalu.

Jeho hudební část začíná ve čtvrtek od 19:30 hodin vystoupením zahraničních souborů v Alžbětiných lázních. Festival je pověstný tím, že díky němu ožívá i lázeňské centrum Karlových Varů pestrobarevnými kroji a lidovou hudbou, a vidět jsou i zvyky různých zemí.

To platí i pro letošní ročník, který poznamenaly potíže spojené s koronavirem. „Přijede mnohem méně zahraničních souborů, budeme se snažit co nejvíc hrát a tancovat pod širým nebem,“ upozornil ředitel festivalu Lubor Hanka. Zahraniční soubory přijedou z Rumunska, Polska a Bosny a Hercegoviny. Z tuzemských souborů se představí například hudebníci z Plzně, Teplé a chybět nemůže ani pořádající Soubor písní a tanců Dyleň.

Program nabídne tradiční krojovaný průvod. Návštěvníci tanečnice a tanečníky nejen uvidí, ale budou si moci i některé tance vyzkoušet. Podrobnosti představil v příspěvku Lubor Hanka. Podrobný program najdete zde.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio