Karlovarský filmový festival ocení herce Bolka Polívku. Známý komik dostane cenu prezidenta festivalu

26. duben 2022 12:05

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Převezme ji na 56. ročníku mezinárodního filmového festivalu, který v Karlových Varech začne 1. července.

Boleslav Polívka proslul jako bavič, široké veřejnosti jsou známé jeho televizní pořady Manéž či Bolkoviny. Zvládá ale i role vážné, například za postavu faráře ve filmu Zapomenuté světlo a za své angažmá ve filmu Musíme si pomáhat dostal Českého lva.

Polívka se z výjimečného mima stal jedním z nejobsazovanějších filmových herců, spolupracoval s mnoha slavnými režiséry, s Věrou Chytilovou, Janem Hřebejkem či Jurajem Jakubiskem.

Jako filmový herec Polívka debutoval v roce 1966 ve snímku pro mládež Kočky neberem. Po několika televizních filmech byla jeho výrazným počinem Balada pro banditu (1978), následovaly i další ztvárnění divadelních představení - Poslední leč (1981) či Šašek a královna (1987), v němž hrál se svou tehdejší ženou Chantal Poullainovou.

K známým Polívkovým filmům patří Kalamita (1981), Sedím na konári a je mi dobre (1989), Něžný barbar (1989) nebo Kytice (2000).

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio