Karlovarský festival v počátcích ozdobily i největší herecké hvězdy z USA a SSSR

22. červen 2015

Karlovarský filmový festival patří k nejstarším na světě. Přehlídka se v lázeňském městě konala poprvé už v roce 1946. Starší je jen filmový festival v Benátkách.

První ročník byl slavnostně zahájen 1. srpna 1946, ovšem ještě ne v Karlových Varech. Tam se filmy promítaly až den po oficiální premiéře v Mariánských Lázních, kde bylo více kin.

Město na soutoku řeky Teplé a Ohře ovšem filmaře inspirovalo. V Karlových Varech se natáčel například Erotikon, němý film Gustava Machatého z roku 1929. A právě režisér Machatý, který od poloviny 30. let pracoval hlavně v zahraničí, byl po válce hostem karlovarského filmového festivalu.

Nesoutěžní přehlídka se konala v době odsunu Němců. Kinematografie Polska, Německa i Maďarska byly v troskách a hodně se točilo o válce.

Festival nabídl k odreagování i novou komedii Otakara Vávry Nezbedný bakalář.

„Byl to renesanční film. Neměl velký úspěch u diváků, protože po osvobození film s opilým rebelantským bakalářem nebyl vhodný. Nehodil se do té atmosféry,“ vzpomínal režisér.

Navzdory tomu se ale publikum v roce 1946 bavit chtělo. Hvězdami prvních ročníků karlovarského filmového festivalu tak byly dvě tehdy nejzářivější herečky, tanečnice, zpěvačky a také sexuální symboly.

Rita Hayworthová a Ljubov Orlovová

Z Hollywoodu přiletěla Američanka Rita Hayworthová, která se právě v roce 1946 předvedla ve své vůbec nejslavnější roli, jako Gilda ve stejnojmenném filmu. Návštěvníci festivalu už ale rusovlasou herečku spatřili ostříhanou nakrátko a odbarvenou na blond. Ztrátou ohnivé hřívy prý mimochodem přišla o velkou část publika.

Festival hostil ještě jednu blonďatou krásku. Byla to největší sovětská herecká hvězda Ljubov Petrovna Orlovová. Diváci ji mohli vidět v předválečné jazzové komedii inspirované americkou groteskou – Celý svět se směje.

Čtěte také

Orlovová byla výborná zpěvačka, tanečnice i herečka a v Sovětském svazu měla stejné postavení jako později ve Spojených státech Marylin Monroe. Publikum ji zahrnovalo obdivem a říká se, že do ní byl zamilovaný i Stalin.

Po jednom z koncertů v roce 1953 se Orlovovou pokusil fanoušek otrávit růžemi napuštěnými jedem. Od té doby se sovětská superstar lidí stranila.

autor: leš
Spustit audio