Karlovarskou kartu bude možné nabíjet z některých bankomatů

6. srpen 2015

Karlovarsku kartu bude možné dobíjet pomocí bankomatů. Novinku zavede dopravní podnik v polovině srpna. Cestující se tak vyhnou tradičním frontám u pokladen na přelomu měsíce. Koupení jízdného bude navíc možné kterýkoli den.

Služba platí i v Plzeňském kraji a naopak. Propojení dopravních služeb mezi regiony má v Plzeňském kraji trochu náskok. Takzvanou elektronickou peněženkou tady už například zaplatíte.

V Karlových Varech si zatím koupíte jen časovou jízdenku. Nově ale i v bankomatech České spořitelny. V lázeňské metropoli je tímto způsobem nastavených osm automatů. Služba je zdarma a fungovat bude od poloviny srpna.

„Cestující už nebudou muset od tohoto dne dobíjet svoje jízdenky na přepravní kanceláři. Využití je hlavně u časových kuponů, nicméně možné je dobít si i finanční hotovost. Hodně seniorů jezdí na různá vyšetření do Fakultní nemocnice nebo k odborným lékařům v Plzni,“ vysvětluje ředitel karlovarského Dopravního podniku Pavel Bohánek s tím, že firma teď hledá dodavatele odbavovacího systému.

Do autobusů bude nutné namontovat 200 přístrojů. Ty přečtou jak Plzeňskou, tak Karlovarskou kartu. Stát to bude asi 10 milionů korun. A magistrát města v čele s primátorem Petrem Kulhánkem už teď jedná s vedením kraje, aby se s kuponem dalo cestovat po celém regionu.

„Je logické, aby na krajské město navazovala příměstská doprava. Vyžaduje to určitou obměnu odbavovacího zařízení ve všech autobusech i u všech dopravců. Je to tedy otázkou následujících let. V rámci města Karlovy Vary už příští rok, v rámci kraje to tak, jak budou dobíhat současné smlouvy,“ doplňuje Kulhánek.

Kromě cestování po západočeském regionu má dopravní karta v budoucnu umožnit zaplacení lístku do divadla nebo za parkování.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio