Karlovarskou Galerii umění zdobí Barevné partitury Vladimíra Vašíčka

1. říjen 2019 12:00

Osobité krajiny, figurální kompozice i abstraktní obrazy na obrazech Vladimíra Vašíčka mohou vidět návštěvníci Galerie umění Karlovy Vary. Autor z jihočeských Svatobořic–Mistřína by se v těchto dnech dožil sta let. 

„Vladimír Vašíček byl výraznou tvůrčí osobností a zcela oprávněně figuruje v historii českého malířství 2. poloviny 20. století. Přestože žil a tvořil, s výjimkou studií, po celý život v jihomoravské obci Svatobořice-Mistřín, tedy v jakémsi odloučení od kulturních center, jeho tvorba neztratila vazbu na aktuální výtvarné problémy a jeho dílo tak neodmyslitelně patří do kontextu vývoje evropského výtvarného umění 20. století,“ uvedla kurátorka Ilona Tunklová.

Jak dodala, v celém Vašíčkově díle se střídaly klidné lyrické obrazy s expresivně dynamickými projevy, v nichž je zašifrován i autorův pocit z hudby a tanečního projevu. Byl člověkem s vysokým morálním kreditem. „Jeho dílo je veskrze pozitivní, a pokud bychom je měli shrnout do tří slov, pak by to byla barva, radost a naděje. A to je zřejmě důvod, proč je jeho dílo stále aktuální a přitažlivé,“ poznamenala kurátorka.

Ředitel Galerie umění Jan Samec připomněl, že výstava představuje v průřezu všechna významná autorova období a byla sestavena jak ze zápůjček z předních galerijních institucí, tak ze soukromé sbírky rodiny autora. Výstavu obrazů Vladimíra Vašíčka nazvanou Barevné partitury můžete v karlovarské Galerii umění vidět do třetího listopadu.

Vladimír Vašíček (1919–2003) byl výraznou tvůrčí osobností českého malířství 2. poloviny 20. století. Žil a tvořil v jihomoravské obci Svatobořice-Mistřín, přesto jeho tvorba neztratila vazbu na aktuální výtvarné problémy. Absolvoval Školu umění firmy Baťa ve Zlíně a Akademii výtvarných umění v Praze, kde navázal přátelství s Ladislavem Čepelákem, Richardem Fremundem Miroslavem Tichým, Vladislavem Vaculkou, později i Bohumírem Matalem a Jánušem Kubíčkem, s nimiž stál u zrodu Brněnské výtvarné skupiny.

Po studiích se Vladimír Vašíček vrátil zpět do svého rodiště na jižní Moravu, jejíž prostředí se stalo jedním z důležitých inspiračních zdrojů jeho tvorby. Jeho osobité krajiny, portréty, figurální kompozice nebo zátiší byly postavené zejména na výrazné barevnosti, ovlivněné fauvismem, expresionismem a kubismem. Přechod od figurativního malířství k tvorbě abstraktní souvisel s politickým uvolněním 60. let a možností autora cestovat do zahraničí. (autor: Ilona Tunklová)

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio