Karlovarsko dostane z EU přes miliardu korun, peníze ale nemůže použít na lázeňství

5. listopad 2015

Karlovy Vary mohou získat z evropských dotací v příštích šesti letech téměř 1,3 miliardy korun. Dotace ale nemohou využít na podporu lázeňství a cestovního ruchu, které tvoří podstatnou část místní ekonomiky. Peníze ale mohou použít na řadu památek.

„V případě Karlových Varů je to zásadně omezující faktor. My jsme všechny projekty, které bychom měli připraveny na podporu lázeňství a cestovního ruchu, museli vypustit," říká primátor Petr Kulhánek.

Dotace mohou do regionu přijít z Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ). Ten se v Česku týká šesti městských aglomerací. V případě Karlových Varů se nevztahuje jen na krajské město, ale i dalších 26 obcí v okolí.

Dotace by měly jít do dopravy, rozvoje ekonomiky a sociálních služeb. Pod ekonomickou oblastí se mimo jiné skrývá i obnova a ochrana historického rázu města. Lze přihlásit projekty, jako jsou opravy Císařských lázní, Goethovy vyhlídky, Mlýnské kolonády, divadla a dalších památek.

Největší podíl, přes 670 milionů korun, ale má být na dopravu. Sem chtějí Karlovy Vary zařadit například projekty příměstské železniční dopravy, lanovky, dopravního terminálu nebo cyklostezek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio