Karlovarskému kraji se daří splácet úvěry, snižuje své závazky

19. červenec 2013

Karlovarský kraj se musí dlouhodobě vyrovnávat s poklesem financí od státu. I přesto se mu daří plnit své závazky. Postupně klesá úvěrové zadlužení kraje, které vzniklo kvůli předfinancování projektů hrazených z evropských peněz.

Zatímco v roce 2012 činilo úvěrové zadlužení kraje 1,60 miliardy korun, v letošním roce díky postupnému splácení částka poklesla na 1,49 miliardy korun. „Naše závazky se stále snižují, i když od státu v rámci rozpočtového určení daní dostáváme podstatně nižší částky. Zatímco v roce 2008 dostával Karlovarský kraj na daňových příjmech 1,9 miliardy korun, o rok později došlo k razantnímu snížení na 1,7 miliardy korun. Od té doby se situace nezlepšila,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Z těchto prostředků kraj musí hradit autobusovou i železniční dopravu, provoz ve školství nebo výdaje pro Karlovarskou krajskou nemocnici

Díky úsporným opatřením v krajském rozpočtu se rovněž daří šetřit v provozních prostředcích Karlovarského kraje. Náklady na provoz poklesly z 64 milionů korun v roce 2010 na 37 milionů v roce letošním. „Dochází také ke snižování počtu úředníků krajského úřadu. V roce 2010 měl úřad 319 zaměstnanců a v loňském roce už jich bylo 296. V žádném případě ale nejdeme cestou omezování služeb pro občany, spíše se snažíme o efektivnější činnost,“ vysvětlil hejtman.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio