Karlovarské muzeum pokřtí originální komiks. Prožijte v něm osudy 20. století!

25. duben 2019 12:00

Originální skládací komiks, který přibližuje osudové okamžiky obyvatel karlovarského kraje, dnes od 17 hodin pokřtí v Muzeu Karlovy Vary. 

Novinku ilustrovala Markéta Křečková, motivy příběhů sepsal historik Jan Nedvěd. „Snažíme se tímto komiksem ukázat osudy Němce Otta, žida Ernsta a Čecha Jiřího. To znamená osudy zástupců všech tří etnik, které tady žily pospolu stovky let a události druhé světové války je definitivně rozdělily,“ poznamenává spoluautor, historik Muzea Karlovy Vary Jan Nedvěd. Například Němce Otta, respektive čtenáře jeho příběhu, čeká rozhodování, jestli nastoupí do provozovny svého otce, nebo jestli se přidá k sudetoněmeckým bojůvkám. 

Osudy fiktivních postav příběhu jsou poskládané ze střípků skutečných příběhů. Čtenář se může pokusit vžít do osudových dilemat tehdejších aktérů a rozhodnout se, jak by se v dramatických dějinných situacích zachoval sám. Zároveň může komiks posloužit i pro názornější edukativní činnost a pro snazší pochopení složitých dějinných zvratů 20. století.

Nová publikace vychází z elektronické verze pro dotykovou obrazovku, kterou lze vyzkoušet v Muzeu Karlovy Vary. Muzeum už v současné době chystá další díly komiksu, které přiblíží osudy několika žen. 

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio