Karlovarské minerální vody žalují Prameny kvůli prodeji pozemků

11. únor 2019 10:00

Karlovarské minerální vody podaly žalobu na obec Prameny pro neplatnost smlouvy na prodej obecních pozemků firmě ruského věřitele. 

Obec podle Karlovarských minerálních vod (KMV) neprojednala jejich vlastní nabídku, která byla trojnásobně vyšší, a porušila tak zákon o obcích. Okresní soud v Chebu v souvislosti s tím na obec uvalil předběžné opatření, obec se proti němu odvolá ke Krajskému soudu v Plzni.

Jinak hrozí, že se konec úročení dluhu, odblokování obecních účtů, dohoda se státem o bezúročné půjčce i další kroky k oddlužení v Pramenech opět odloží nejméně do doby, než skončí soud.

Zastupitelé Pramenů schválili prodej pozemků za deset milionů korun

Pozemky odkoupila firma Sangerberg group ruského podnikatele Dmitrije Vajnera, jehož další firma Real Aspekt je jediným věřitelem obce. Karlovarské minerální vody nabídly obci za tytéž pozemky 31 milionů korun.

Podle mediálního zástupce KMV Pavla Nováka nebyly podmínky pro zájemce nastaveny stejně: „Nabídka KMV nebyla nikdy zastupitelstvem obce Prameny projednána a její projednání bylo odmítáno pro absenci souhlasu věřitele a exekutora. Tímto souhlasem však nedisponovala v okamžiku schválení prodeje či v okamžiku podpisu smlouvy kupní ani společnost Sangerberg group.“ 

Starostka Michala Málková ale řekla, že souhlas věřitele firma Sangerberg group měla a byl předložen všem zastupitelům už na jednání loni v prosinci. „O podmínce souhlasu věřitele věděly KMV nejméně od září. Jejich právník byl pověřen jednáním s věřitelem, přesto ho ani nekontaktoval. A pokud konkrétní nabídka nesplnila podmínky prodeje, nemělo smysl, aby se jí zastupitelstvo zabývalo,“ řekla Málková.

Podmínku získat souhlas věřitele k odkoupení pozemků stanovila obec po dohodě s exekutorem

Obec v exekuci se kromě zákona o obcích musí řídit i jeho pokyny, což obci na dotaz potvrdilo ministerstvo vnitra, doplnila starostka. Nesmyslný je podle ní v žalobě i bod o tom, že Prameny porušily zákon o obcích tím, že změnily předem zveřejněný program zastupitelstva. „Pevně proto doufáme, že Krajský soud v Plzni předběžné opatření zruší. Odvolání podáme v nejbližších dnech,“ řekla Málková.

Dokud předběžné opatření soudu platí, Prameny nadále nemohou disponovat svými účty a jejich dluh se dále úročí o 113 tisíc korun měsíčně. Obecní účty měly být po uzavření kupní smlouvy odblokovány po více než deseti letech. Dluhy obce by se snížily na 42 milionů korun a nebyly by dále úročeny, obec by mohla žádat o dotace a po letech v dluhové pasti začít znovu hospodařit.

Se státem chtěla obec uzavřít dohodu o bezúročné půjčce, která by pomohla zbývající dluh postupně umořit. Pokud obec s odvoláním neuspěje, vše se odloží až do doby, kdy soud skončí, což může trvat i několik let. V Pramenech žije asi 111 obyvatel, ještě před několika lety dlužila obec přes 120 milionů korun.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související