Karlovarské letiště zaznamenalo rekord a snížilo poplatky

22. květen 2012

Na karlovarském letišti bylo v minulém měsíci odbaveno téměř 11 tisíc cestujících. Tím bylo překonáno historické měsíční maximum ze září loňského roku. Z pozitivního vývoje budou v nové turistické sezoně těžit jak cestující, tak letecké společnosti. Vedení Letiště Karlovy Vary totiž přistoupilo ke komplexnímu snížení poplatků.

Nový ceník služeb, který začne platit 1. července, nahrazuje sazebník používaný od roku 2005. V něm letiště snižuje veškeré poplatky za přistání, pozemní odbavení i poplatky za použití letiště cestujícím, tzv. letištní taxu.

Plánovaná úprava ceníku poskytovaných služeb bude výhodnější především pro velké dopravce na pravidelných linkách. Například přistávací poplatky klesnou o 5 % a poplatky za odbavení o 14 %. Snižuje se také letištní taxa z původních 370 na 350 korun. Levnější bude i parkování.

Karlovarské mezinárodní letiště se tímto snaží najít novou klientelu. Nyní mapuje trh v severním Německu. V jeho hledáčku se ocitl například Berlín, Brandenbursko a další oblasti.

V nejbližších dnech bude vedení karlovarského letiště jednat zhruba se 30 leteckými společnostmi. Nakolik budou jednání úspěšná, bude jasné zhruba do 6 týdnů.

Mezinárodní letiště v Karlových Varech – Olšových Vratech odbavilo letos za první čtvrtletí přes 21 tisíc pasažérů. Oproti loňskému roku se jedná o nárůst počtu cestujících o 38%. Nejvýznamnějším leteckým dopravcem jsou ČSA na linkách do Moskvy, Petrohradu a Samary. Do Karlových varů létá také Aeroflot nebo Ural Airlines.

Spustit audio