Karlovarské letiště oficiálně otevřelo nový terminál

21. květen 2009
Tento pořad

V Karlových Varech byla oficiálně zprovozněna budova nové odbavovací haly mezinárodního letiště. Ta nabízí komfortnější prostředí pro cestující a také zvýšení bezpečnosti provozu. Její podoba je ale trochu zvláštní. Více už Andrea Strohmaierová.

Architekt Petr Parolek dal terminálu futuristickou podobu motoru proudového letadla. Cestující jím mohli procházet od února, kdy Úřad pro civilní letectví povolil předčasné užívání. Teď jsou už v hale k dispozici veškeré služby, které výrazně zkvalitní jak odbavování, tak dobu čekání na odlet.

Nový moderní terminál za 98,1 milionu korun může nyní odbavit až půl milionu cestujících za rok. K tomu má však zatím daleko, v loňském roce jeho služeb využilo kolem 71.000 pasažérů.

Od roku 2005 prošlo mezinárodní letiště v Karlových Varech třemi etapami modernizace a dostavby. Poslední bylo právě otevření nového terminálu. Celkové investice do letiště dosáhly přibližně 300 milionů korun. Více než polovinou přispěla Evropská unie ze svých rozvojových fondů, a také takzvané norské finanční mechanismy. Kolem 130 milionů korun do modernizace vložil Karlovarský kraj a téměř 16 milionů korun investoval i provozovatel letiště, společnost Letiště Karlovy Vary.

V prvních dvou etapách byla rekonstruována vzletová a přistávací dráha pro dosažení vyšší únosnosti povrchu. Současně s touto etapou probíhala i druhá, která vyřešila modernizaci světelného zabezpečovacího zařízení. Díky těmto úpravám mohou na letišti přistávat letadla řady Boeing 737 nebo Airbus 320. Ve třetí etapě byla upravena stará hala, aby po vstupu Česka do schengenského prostoru odpovídala požadavků na odbavování cestujících. Tuto etapu završila stavba nového terminálu propojeného se starou halou.

Spustit audio