Karlovarské letiště obhájilo své mezinárodní postavení. Získalo potřebné osvědčení EU

3. leden 2018

Mezinárodnímu letišti v Karlových Varech se podařilo získat od Úřadu pro civilní letectví osvědčení o provozní způsobilosti podle aktuálních nařízení Evropské unie. Zařadilo se tak spolu s letišti v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích mezi pět českých mezinárodních letišť, která splňují nové evropské normy.

„Jsem rád, že se letišti podařilo splnit přísné podmínky a získat potřebné osvědčení, které je pro letecké společnosti, cestující i další uživatele letiště jasnou zárukou toho, že infrastruktura letiště a veškeré provozní postupy a činnosti jsou prováděny v souladu s platnou evropskou legislativou a dosahují vysoké bezpečnostní úrovně,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Certifikát musela do konce roku 2017 získat všechna veřejná letiště na území Evropské unie, která slouží obchodní letecké dopravě, mají dráhu se zpevněným povrchem o celkové délce více jak 800 metrů a odbaví ročně přes 10 tisíc cestujících.

Čtěte také

„Předáním certifikátu byly završeny téměř dva roky trvající přípravné práce zahrnující stavební úpravy a další. Oceňuji vysokou profesionalitu personálu našeho letiště, který se podílel na celém procesu,“ zhodnotil úsilí zaměstnanců ředitel letiště Václav Černý.

Udělením osvědčení však práce na zajišťování bezpečného provozu na letišti nekončí. Součástí rozhodnutí Úřadu pro civilní letectví je totiž i několik výjimek z příslušných požadavků nařízení, které letiště v současné době zcela nebo částečně nesplňuje.

Bude nutné například instalovat jednoduchou světelnou přibližovací soustavu pro dráhu 11 nebo rozšířit a prodloužit ranvej. Tyto investice by se na letišti měly realizovat v následujících letech.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio