Karlovarské Lázeňské lesy čekají kvůli propadu cen dřeva potíže

31. říjen 2018 14:00

Karlovarské Lázeňské lesy čekají, že se v následujících dvou až třech letech dostanou do finančních potíží kvůli razantnímu poklesu cen dřeva. Požádaly město, které je zřizovatelem organizace, aby dočasně zvýšilo svůj příspěvek na provoz.

„Jeden z finančních zdrojů Lázeňských lesů, byť to jsou lesy zvláštního určení, a ne hospodářské, je prodej dřeva. Kvůli tomu, jaká je situace se dřevem a kvůli pádu cen je tento zdroj stále tenčí, meziročně už o čtvrtinu. Proto žádají město jako zřizovatele o navýšení příspěvku,“ uvedl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Letos už propad cen dřeva přinesl Lázeňským lesům ztrátu čtyři miliony korun. V následujících dvou až třech letech to pak lesníci odhadují na deset až 12 milionů korun ročně.

Pokles cen dřeva je důsledkem kůrovcové kalamity i dlouhodobého sucha. Převis nabídky kalamitního a kůrovcového dřeva na českém i německém trhu pak způsobil pokles cen až na polovinu. Zatímco ještě na začátku roku 2012 se krychlový metr smrkového dřeva prodával za dva tisíce korun, nyní je to jen tisíc korun.

Ředitel Lázeňských lesů Evžen Krejčí upozornil, že ještě horší by bylo, pokud by vláda schválila úplný zákaz těžby zdravého dříví. Lázeňské lesy ročně vytěží kolem dvaceti tisíc čtverečních metrů dřeva, z toho asi jen 4000 je napadených kůrovcem.

Podle primátora Kulhánka bude muset nové vedení města vzít problémy Lázeňských lesů v potaz při sestavování rozpočtu na příští rok.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio