Karlovarské krajské nemocnici přibývá pacientů s covid-19. Pomáhají sestry i lékaři z jiných oddělení

16. říjen 2020 08:15

Karlovarská krajská nemocnice pozastavila plánované operace. V zařízení přibývají pacienti s covid-19. Nemocnice tak pro ně potřebuje lůžka nejen na klasických pokojích, ale hlavně na oddělení intenzivní péče.

Zastavení plánovaných operací, zakázané dovolené a pomoc ostatních zdravotníků u lůžek s intenzivní péčí - taková je situace v Karlovarské krajské nemocnici. I tady přibývá pacientů s covid-19. V současné době jich 11 potřebuje akutní péči.

Nemocnice proto zastavila všechny plánované operace. Zatím do odvolání. Lékaři a sestry z jiných oddělení teď pomáhají u lůžek intenzivní péče. „Vyzvali jsme všechny primáře oddělení, aby dali k dispozici vždy nějaké sestry a lékaře v případě, že bychom měli péči tak vysokou, že bychom potřebovali pomoct v oblastech covidových zejména a intenzivní péče,“ uvedla generální ředitelka nemocnice Jitka Samáková.

O jednoho pacienta pečují až čtyři sestry

„Pokud jde o akutní péči, tam se limitně blížíme naším hranicím. Pokud vývoj bude pokračovat tak, jak ho predikují hygienici, tak se samozřejmě může stát, že narazíme na hranice personální. Péče o covidové pacienty je velmi náročná a na jednoho pacienta je potřeba až čtyř odborných sester,“ říká mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Čtěte také

Nemocnice, kam spadá zařízení v Chebu i Karlových Varech, proto požádala o pomoc mediky a studenty zdravotnických škol. Ti by pomáhali například při odběrech. „Minimálně v té základní fázi bychom potřebovali alespoň deset mediků. Potřebovali bychom ulevit od té základní administrativy a běžných věcí,“ vysvětlil Podracký.

Vedení nemocnice také zakázalo zdravotníkům čerpání dovolené. „Pouze v případě jednodenních až dvoudenních, kdy si potřebují trošku odpočinout a zařídit si něco na úřadech. Více jak dva dny dovolené nepodepisujeme,“ dodala Samáková.

Pomoc nabízí i nemocnice v Německu

Pacienti s koronavirem, kteří nepotřebují intenzivní péči, jsou umístěni na infekčním oddělení, na interně a na ORL. Další pak v Mariánských Lázních. Pomoc nabídli i německé nemocnice. Lékařský ředitel Josef Mašek jedná i s dalšími zařízeními.

V nemocnicích v Chebu a Karlových Varech leží v současné době přes 30 pacientů s koronavirem. 11 z nich potřebuje intenzivní léčbu. Od začátku září zemřelo s covidem-19 v karlovarské nemocnici 16 pacientů a v chebské 14 lidí.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio