Karlovarské kardiocentrum má nové přístroje

29. březen 2011

Kardiocentrum v Karlovarské krajské nemocnici má dvanáct nových přístrojů za zhruba 60 miliónů korun. Na jejich pořízení se podílel Evropský fond pro regionální rozvoj a také Karlovarský kraj. Pacienti se tak dočkali rozšíření péče a lékařům nové přístroje pomáhají k daleko přesnější diagnóze u nemoci srdce, řekl Andree Strohmaierové primář kardiocentra Michal Paďour.

Kardiocentrum má novou angiografickou linku k ošetřování pacientů s infarktem. Její součástí je rovněž rentgen pro komplexní elektrofyziologické vyšetření, záznamové zařízení a echokardiograf. Lékaři teď mají k dispozici i modernější monitorovací systém koronární jednotky a také nový intravaskulární ultrazvuk. Ppři implantací kardiostimulátorů a elektrofyziologických vyšetřeních mohou lékaři používat mobilní RTG přístroj.

Kardiologické oddělení KKN, které vzniklo v roce 2006, bylo v roce 2009 zařazeno do sítě 17 kardiovaskulárních center v Česku. Stalo se tak spádovým pracovištěm pro všechny obyvatele Karlovarského kraje. Ročně provede kolem 1800 srdečních katetrizací, 700 koronárních angioplastik a 200 implantací kardiostimulátorů. Od roku 2006 se počet personálu centra ztrojnásobil a nyní v něm pracuje 10 lékařů a asi 30 sester. Podle primáře Michala Paďoura je však ještě třeba zvýšit lůžkovou kapacitu.

Spustit audio