Karlovarské centrum zdraví a bezpečí inspirovalo Maďarsko

15. říjen 2018 14:30

Záchranáři z Budapešti se inspirovali karlovarským centrem, s vybudováním městečka bude pomáhat Asociace Záchranný kruh.

Třináctičlenná delegace záchranářů z Maďarska, složená ze zástupců Národní rady pro prevenci kriminality, ministerstva vnitra, policejního ředitelství či ředitelství záchranné služby, si detailně prohlédla Centrum zdraví a bezpečí v Karlových Varech.

Centrum zdraví a bezpečí v Karlových Varech

S projektem záchranářského městečka se maďarští záchranáři seznámili během mezinárodní konference vloni. V letošním roce pozvali autory myšlenky tohoto centra z Asociace Záchranný kruh na mezinárodní konferenci prevence kriminality do Budapešti. Prezentovali zde ohlasy na fungující karlovarské městečko a vyjádřili zájem o vybudování podobného centra i v Budapešti. Definitivně to potvrdili při návštěvě světa záchranářů v Karlových Varech.

Smysl a cíle centra během návštěvy maďarských záchranářů kromě pracovníků asociace deklarovali i ředitelé základních složek IZS v Karlovarském kraji. Během prohlídky centra a následném společném jednání byla uzavřena dohoda o podpoře a spolupráci při výstavbě obdobného městečka v Maďarsku.

Podle prezidentky Asociace Záchranný kruh Veroniky Krajsové mají maďarští záchranáři k prevenci kriminality velmi dobrý přístup. Asociace tak bude maximálně pomáhat kolegům z Maďarska při budování centra bezpečí, spolupracovat chtějí obě strany i po dokončení městečka.

Karlovy Vary vdechly nápad nejen zahraničí

Karlovarské centrum navštívili během doby jeho fungování už delegace záchranářů například z Německa či Slovenska a také z řady ostatních krajů České republiky. Podobné projekty mají na základě karlovarského centra vzniknout v Ostravě, Brně, Olomouci či Praze.

Celý areál centra na ploše 22 tisíc metrů čtverečních svou podobou připomíná malé městečko a jeho okolí. Centrem areálu je velké moderní dopravní hřiště s křižovatkami a plně funkčním železničním přejezdem, semafory, přechody. Podél komunikací jsou rozmístěné tematické domečky. Každý z těchto domečků má specifické pojetí a vybavení pro simulování rizikových situací.

Centrum zdraví a bezpečí funguje od roku 2015 a za tu dobu přivítalo 100 tisíc návštěvníků. Programy v centru jsou určeny pro děti, ale i pro dospělé, například pro pedagogy, seniory či záchranáře. Provoz v centru je celoroční.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: HZS Karlovarského kraje
Spustit audio