Karlovarská záchranka testuje jako první v republice novou technologii

27. březen 2014

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, jako první záchranka v republice, plánuje nákup technologie, která upozorní na výskyt nebezpečných látek v okolním vzduchu. Při výjezdech k pacientům s otravou nebezpečným plynem tak budou záchranáři v bezpečí a zvýší i šance na přežití pacientů.

Záchranáři vyjíždějí ročně na desítky tísňových výzev, které má na svědomí koncentrace nebezpečných látek v okolním prostředí. Největší nárůst případů bývá v topném období, nicméně celoročně se objevují případy otrav například oxidem uhelnatým nebo sirovodíkem.

Malé zařízení dokáže při výjezdu k nejasnému bezvědomí zachránit několik životů. Ochrání záchranáře, protože je upozorní na vysokou koncentraci nebezpečných látek a tím zvýší šanci na přežití otráveného pacienta.

„Zatím jsme zahájili testovací provoz. Následně je v plánu v rámci krizové připravenosti zakoupení detektorů pro každého člena výjezdové skupiny ve službě. Jedná se o přístroj pro osobní monitoring a detekci oxidu uhelnatého, sirovodíku nebo kyslíku. Uvnitř přístroje je senzor speciálně nastaven tak, aby umožnil vstup plynu z horní i přední části přístroje. I když je přístroj například v kapse nebo byl vstup plynu omylem zakrytý, je stále ještě možné získat spolehlivé výsledky,“ řekl David Steindl z pracoviště krizové připravenosti.

Nový přístroj průběžně sleduje koncentraci nebezpečných látek v okolním vzduchu a spustí alarm, pokud není koncentrace v normě. Včas varuje záchranáře k opuštění, nebo odvětrání prostor. „Toto zařízení snížení rizika při výjezdech záchranářů na nejasná bezvědomí, kde je příčinou například špatně fungující karma. Využijeme jej taktéž při zásazích v důlním průmyslu, který je v našem kraji hojně zastoupen.“ dodal Steindl.

Přístroj dokáže bezproblémově fungovat v okolních podmínkách od -30 do 50°C při vlhkosti vzduchu 10 – 90 %. Je malý, váží pouze něco málo přes 100 gramů a je uzpůsoben připnutí na uniformy klipem či kroužkem. Tyto jeho vlastnosti vyhovují podmínkám, při kterých záchranáři zasahují a navíc nepřekáží při práci.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio