Karlovarská nemocnice začala léčit srdeční arytmii novou metodou

26. květen 2009

Karlovarská krajská nemocnice dokáže od včerejška poskytnout léčbu lidem se srdeční arytmií. Na jejím kardiologickém oddělení podstoupil první pacient takzvané elektrofyziologické vyšetření, při němž mu lékaři zavedením speciálních sond do srdce vadu odstranili. Zákrok se konal při lokálním umrtvení a vyžaduje pouze jednodenní hospitalizaci Jak potvrdil Andree Strohmaierové lékař kardiologie karlovarské nemocnice Ota Cieluch, díky tomuto zákroku se pacientovi zkvalitní a mnohdy i prodlouží život.

Dosud museli pacienti k tomuto typu zákroku cestovat do Prahy, kde se čekací doby na výkon pohybovaly od čtyř do šesti měsíců. Teď se zkrátí jen na několik dnů. Kardiologické oddělení nemocnice v Karlových Varech předpokládá, že ročně provede kolem dvou stovek elektrofyziologických vyšetření

Při zákroku jsou zavedeny elektrody do srdce přes žíly. Poté jsou snímány a vyhodnoceny srdeční rytmy. Lékaři dostanou přesnou informaci o charakteru poruchy a hned ji mohou odstranit. Tento druh léčby je velmi efektivní nejenom pro pacienty, ale z hlediska úhrad také pro zdravotní pojišťovny. Ve většině případů znamená zákrok úplné uzdravení pacienta a jeho návrat do běžného života.

Srdce

Kardiologické oddělení Karlovarské krajské nemocnice už dva roky provádí invazivní kardiologické výkony pro celý Karlovarský kraj. V roce 2006 se zařadilo do sítě krajských kardiocenter, která jsou schopna poskytovat invazivní léčbu akutního infarktu myokardu. Od roku 2007 pak implantuje kardiostimulátory. V loňském roce lékaři provedli kolem 2630 různých zákroků. Předpokládá se, že oddělení ročně provede 200 elektrofyziologických vyšetření. Mohlo by se stát během jednoho až dvou let akreditovaným kardiologickým centrem. Nemocnice proto musí vybudovat například ještě koronární jednotku intenzivní péče. S tou se počítá při chystané rekonstrukci nemocnice. Potřebnými přístroji už nemocnice disponuje, chybí jen odpovídající prostory.

Spustit audio