Karlovarská nemocnice nabídne moderní biologickou léčbu bolestí hlavy

V krajské nemocnici v Karlových Varech zahájilo provoz Centrum diagnostiky a léčby bolestí hlavy. Kromě klasické metody léčby bolestí hlavy nabídne specializované neurologické pracoviště jako jediné v regionu i moderní biologickou léčbu, která se nedávno začala zavádět v České republice.

Nové pracoviště je určené pro pacienty trpící opakovanými četnými ataky migrény nebo závažnými tenzními bolestmi hlavy. „Moderní biologická léčba působí preventivně. Zjednodušeně řečeno je princip takový, že lék blokuje buď přímo receptory pro látku, která je spouštěčem bolesti, nebo dokonce látku samotnou. Díky tomu se u velkého počtu pacientů sníží počet atak bolesti a řadu z nich dokážeme vrátit i do běžného kvalitního života,“ uvedl neurolog a odborný garant nového centra Evgeni D. Kavrakov.

V případě biologické terapie jde o dlouhodobou a nákladnou léčbu, je proto určena pouze pacientům, kteří splňují přísná kritéria, mezi něž patří například četnost atak bolesti. Biologická léčba je aplikována injekčně a je podle Kavrakova vhodná hlavně v nejzávažnějších případech, kdy klasické metody selhávají, případně vedou k závažným nežádoucím účinkům.

Navíc dlouhodobé užívání klasických analgetik, především v případě opiátů, může vést k závislostem. Závažné formy bolesti hlavy postihují v České republice zhruba 24.000 lidí, jen v Karlovarském kraji je pak toto číslo odhadováno na zhruba 500, uvedl mluvčí. Dosud museli lidé za léčbou dojíždět například do Plzně nebo Prahy.

Karlovarské pracoviště léčby bolesti hlavy nebude běžně přístupné pacientům bez žádanky a bez jasné indikace. Podmínkou pro přijetí ke konzultaci a léčbě je doporučení obvodního lékaře nebo ambulantního neurologa. Centrum bude zatím v provozu každé úterý, od léta by se pak mohla ordinační doba rozšířit na dva dny v týdnu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio