Karlovarská lanovka Imperial slaví 115. výročí od zahájení provozu

27. květen 2022 10:55

Lanovka Imperial v Karlových Varech je nejstrmější a druhou nejstarší tunelovou lanovkou v Evropě. Letos slaví 115 let od zahájení provozu.

S plánováním výstavby začala soukromá společnost Karlovarské elektrické lanové dráhy Westbury a už 15. března roku 1907 byla lanovka zkolaudována. V květnu téhož roku začala dopravovat první hosty k nově otevřené restauraci s tančírnou jménem Helenin Dvůr. O rok později se začalo s výstavbou hotelu Imperial u horní stanice lanovky.

Po roce 1945 se stala lanovka už s názvem Imperial majetkem města Karlovy Vary a později i součástí jízdních řádů městské hromadné dopravy. Atypické, zprvu dřevěné vozy, nejprve postavila přímo na míru zdejšímu sklonu až 49 stupňů švýcarská firma. Až v roce 1961 došlo k modernizaci vozů za celokovové od firmy Tatra Smíchov.

Lanová dráha je dlouhá 127 metrů a jízda mezi stanicemi trvá zhruba jednu minutu. Lanovka při tom překoná převýšení 57 metrů a jezdí rychlostí dva metry za sekundu. Za hodinu dokáže přepravit téměř osm set osob.

Letos slaví už 115. výročí od zahájení provozu. Při té příležitosti připravil Dopravní podnik Karlovy Vary bohatý program oslav, který je plánován na 28. května od 10 do 15 hodin. Každou hodinu bude otevřena strojovna lanovky doplněná komentovanou prohlídkou.

Lanovka navíc bude po celý den jezdit zdarma a každý cestující si odnese památeční jízdenku. Pro děti i dospělé je připraven soutěžní kvíz o hodnotné ceny.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio