Karlovarská krajská nemocnice musela odložit přes tisíc operací

12. leden 2021 10:10

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) se nyní kvůli koronavirové epidemii soustředí pouze na akutní výkony. Z plánovaných operací provádí lékaři pouze zákroky v onkologii a dětské chirurgii.

Kvůli epidemii museli v nemocnici v Chebu a v Karlových Varech odložit už více než tisíc plánovaných zákroků. „Zákroky posuzujeme individuálně, pokud dojde k ohrožení pacienta nebo ke zhoršení jeho stavu z důvodu odložení zákroku, tak je ta operace akutní a musíme ji provést,“ uvedl mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Z důvodu zvyšujícího se počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a nedostatku zdravotnického personálu musela krajská nemocnice zastavit plánované operace již v polovině října. K neakutním zákrokům se dosud nevrátila.

Od 31. prosince nesmí nemocnice po celém Česku podle nařízení ministerstva zdravotnictví přijímat pacienty na plánované zákroky. Chebská nemocnice musela kvůli nedostatku personálu dočasně přerušit také provoz porodnického oddělení a oddělení šestinedělí. Zdravotníci z porodnice doplní personál na ostatních pracovištích.

Kvalifikovaný zdravotnický personál ale chybí ve všech nemocnicích v regionu, vedení kraje proto stále hledá dobrovolníky z řad mediků a studentů zdravotnických škol. V Karlovarském kraji se epidemická situace zhoršuje, denních nákaz koronavirem výrazně přibývá. Průměrný denní přírůstek minulý týden byl okolo 340 případů denně. Dosud se v kraji nakazilo 18.028 lidí a zemřelo 494.

autoři: Petr Čimpera , Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio