Karlovarská krajská knihovna má nový fond odborné literatury

18. červenec 2013

Zhruba před dvěma roky se Krajská knihovna Karlovy Vary rozhodla, že bude kromě stávajícího speciálního fondu balneologické literatury, budovat v rámci regionální knihovny také speciální fond. Ten bude věnován sklářství, výrobě keramiky a porcelánu, protože tato odvětví průmyslu patří již neodmyslitelně ke Karlovarskému kraji.

"Bohužel prostředky na nákup nového fondu jsou značně omezené a přesto, že na nákup odborné literatury jich je tradičně věnováno 60 – 70 % z celkového objemu prostředků, stále to nestačí na všechny tituly, které by měla knihovna ráda ve svém knihovním fondu," uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler. Pro období podzim 2012 až červen 2013 se grantovému oddělení knihovny podařilo získat na nákup odborného fondu - zejména balneologické literatury a publikací o keramice a porcelánu - 65 tisíc korun ze Státního fondu kultury ČR.

Celková částka, která byla na nákup tohoto úzce profilovaného fondu určena, byla se spoluúčastí knihovny téměř 100 tisíc korun. Knihy v rámci tohoto projektu, byly z důvodu specifičnosti svého tématu, vyhledány a zakoupeny zejména v antikvariátech. "Jedná se převážně o tituly, vážící se k našemu regionu vydané v 19. století a v první polovině 20. století. Dále pak archivní fond balneologické literatury apod. Nalézt takové zajímavosti a speciality v nabídce antikvariátů není vůbec jednoduché a odd. akvizice krajské knihovny muselo odvézt takřka detektivní práci," vysvětlil ředitel knihovny.

Nově vydané knihy byly pořízeny z nabídky knihkupectví Beta – Dobrovský. Knihovní fond pořízení z dotace Státní fondu kultury ČR obsahuje také poměrně velký objem skript, vydaných Západočeskou univerzitou v Plzni. Tato skripta jsou z nejrůznějších oborů, jako matematika, kybernetika, lékařství či výtvarné umění.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio