Karlovarská galerie umění ukazuje, co vznikne, když se Milan Maur vydá za sluncem

3. červen 2020 14:00

Galerie umění Karlovy Vary představuje práce Plzeňáka Milana Maura. Výstava se jmenuje Záznamy. Konceptuální umělec zobrazuje na plátně výsledky svých originálních a někdy velmi svérázných nápadů.

Výstava přibližuje důležité etapy uměleckého vývoje umělce, který letos slaví sedmdesátiny. Milan Maur jako významný konceptuální umělec zaznamenává přírodní děje, například let motýlů, posuny stínů vržených přírodninami nebo opadávání listů. „Fenomén času i světla a stínu hraje důležitou roli v autorově tvorbě, ať už pracuje s kresbou, malbou či fotografií,“ uvedl ředitel karlovarské Galerie umění a kurátor výstavy Jan Samec.

Celé levé křídlo budovy galerie představuje mimořádnou akci, kterou autor pěšky podnikl v květnu 1988 a nazval Cesta za sluncem. „Od ranního rozbřesku následoval pozici slunce až do jeho západu. Výslednou křivku zaznamenávající v mapě průběh celodenní chůze doplnil stručně jednou větou a nechává zcela na divákovi, jak si tušené zážitky představí,“ popsal nezvyklý počin Jan Samec. Maur se při první cestě vydal z Plzně ráno a opsal velký oblouk okolo Starého Plzence. Ušel přes čtyřicet kilometrů. Výsledným dílem byla věta: : „9. května 1988 jsem šel od úsvitu do soumraku za sluncem“ a malá mapka jeho trasy.

Akce se stala impulsem k pozdějším reprízám

„V roce 2007 pořídil barevné fotografie prezentované jako cyklus Cesta za sluncem 2, roku 2016 umělcův syn reprízu akce zachytil v sérii černobílých fotografií a prostřednictvím dalších médií, autor sám sbíral zajímavé nálezy, zaznamenával své myšlenky a mnohokrát naskicoval podobu slunce). To vše tvoří více vrstevnatou instalaci, která přesvědčivě vypovídá o celém promyšleném konceptu,“ poznamenal ředitel Samec.

Podobně promyšleně vznikaly Maurovy stínovky, tedy lineární záznamy obrysů stínů, vrhaných různými přírodninami, jako stromy, kmeny, větvemi, skalami. Zachytil je v předem zvolených časových sekvencích. „Z jejich nezvyklých kombinací a proměn vznikaly nečekané a vizuálně velmi překvapivé struktury. Autor zaznamenával například i průběh letu hmyzu, motýlů, vodoměrek po hladině, opadávání listů, tání sněhu. Série těchto záznamů, v nichž sděluje svá intuitivní poselství o přírodě a jejích procesech, nazvaná obvykle V rytmu letu či pohybu…, uzavírá expozici v pravém křídle galerie,“ zve k návštěvě Jan Samec. Výstavu prací Milana Maura nazvanou Záznamy mohou vidět zájemci v karlovarské Galerii umění do konce srpna.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio