Karla Erbová: Poezie je má Ariadnina nit

4. květen 2018

Básnířka Karla Erbová oslavila tento týden 85. narozeniny.  Fotografie Evy Hubatové je z jedné z mnoha oslav – konkrétně z plzeňské Polanovy síně, kde se slavilo ve středu 2. května. Karla Erbová se se všemi těmi květinami fotila jen velmi nerada, ale Eva Hubatová byla neústupná.

Lidí, kteří dbají na čest, ubývá. Už se to nenosí, je to k smíchu, je to rekvizita, kterou se tak trochu pohrdá. To není dobré. Společnost dala na pozlátko, na povrchnost, přestala si vážit sama sebe, přestala si vážit hodnot, které ji budují. Co je do společnosti, která je prázdná?

Rodná Plzeň se ke Karle Erbové nechovala hezky. Výspa míru a socialismu neměla pro svobodomyslné velké pochopení. Dnes je naštěstí situace jiná a město se snaží napravit, co pokazilo. Básnířka je držitelkou Ceny města Plzně za celoživotní dílo, několikrát jí byla udělena Cena Bohumila Polana.

V rozhovoru vzpomíná Karla Erbová na své první verše, na válku i osvobození Plzně americkou armádou, jejíž vojáci ji zklamali, protože ji s sebou nevzali do tanku. Vzpomíná na normalizaci, během níž mnozí Plzeňané raději přešli na druhý chodník, aby ji nemuseli pozdravit. Vzpomíná na stanici Vltava, jejíž redaktoři se k ní chovali tak hezky. Ale především mluví o své lásce k poezii a o své tvorbě.

V rozhovoru je zmínka o básni Matka, ale báseň samotná chybí.  A jak bylo slíbeno, je alespoň součástí tohoto textu.

 

Matka

Kdyby má matka ještě žila
poznala by že špatně spím
a jak se tluču o vlastní ostré stěny

Nevstala by
neboť byla plachá a cudná
ale pomyslela by:
Co je v tvém srdci divého
mé dítě?

A dítě by mlčky odpovídalo:
Sluneční kámen matko
Kámen líbezný Kámen zapomínek
Kámen posměvák Kámen samaritán
Kámen černé křídlo
ležící nade všemi propastmi
jichž jsem se dopustila

Během rozhovoru zní kromě písní J. Brela také ukázka z melodramu Jiřího Bezděka Ariadné na Naxu (Pocta Jiřímu Antonínu Bendovi).

Text Karla Erbová. Plzeňskou filharmonii řídí Jiří Petrdlík.

Recitace Apolena Veldová a Petr Stach.

Nahráno 19. 10. 2017 v Měšťanské Besedě v Plzni.

autor: Jan Anderle
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.