Karel Klostermann: Vina. Příběh starce, jehož mládí poznamenal zločin

6. únor 2021

Starý muž vzpomíná na své neradostné mládí zatížené zločinem. Pytlačil, stal se dokonce společníkem zloděje a vraha. I jeho vnuk pytlačí. Snad mu dědův neradostný osud bude dostatečným varováním.

Účinkují: Jan Fišar, Vladimír Polák, Stanislav Šárský, Anna Cónová, Vojtěch Šárský, Ondřej Malý
Napsal: Karel Klostermann
Dramaturgie: Eva Lenártová
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: V Českém rozhlasu Ostrava v roce 2014

Jeden z nejplodnějších českých autorů druhé poloviny 19. a počátku 20. století, jehož sebrané spisy mají více než čtyřicet svazků. Významný představitel venkovské realistické prózy. Miloval Šumavu a často o ní také psal. Řeč je o Karlu Klostermannovi.

Sebrané spisy Karla Klostermanna (1848-1923) čítají více než 40 svazků románů, povídek, črt, fejetonů a skic. Přesto sám o sobě v knize Vzpomínky na Šumavu II – Sbírka rozptýlených pamětí tvrdil: „Neměl jsem nikdy aspirace, státi se nějakým vynikajícím zjevem v české literatuře, ani vůbec v písemnictví, do něhož jsem se dostal poměrně dosti pozdě a počal jsem psát, když mi minul 37. rok mého věku, r. 1885, a věru nevím, co jsem měl původně na mysli, leda to, že jsem, byv k tomu vyzván p. Václavem Nedomou, chtěl napsat několik feuilletonů do bývalé německé Politik. Tak jedině se i stalo, že jsem počal psát po německu.“ Sám se také skromně označoval za pouhého zprostředkovatele příběhů, které slýchal nebo je sám prožil. „Neumím naprosto vynalézat ani typů, ani povah, ani událostí; toho daru se mi nedostalo. Osoby, jež předvádím svým čtenářům, existovaly; a co ve svých románech a povídkách vypravuji, se také stalo; já jsem to pouze kombinoval, uspořádal a v jakýsi celek upravil; je-li v tom realismus, tož jsem i realistou.“

autor: ele | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio