Karel Hynek Mácha byl ve skutečnosti bouřlivák s výstředním vkusem. Zemřel velmi mladý

8. březen 2023

1. května se stovky zamilovaných dvojic scházejí na pražském Petříně u sochy Karla Hynka Máchy. Zjemnělý mladík s kyticí šeříků ale rozhodně není věrnou podobiznou jednoho z největších romantických básníků naší historie.

Mácha, rodným jménem Ignác, byl ve skutečnosti bouřlivák a od mládí se projevoval dost nespoutaně. Výstředně se oblékal, ke svým láskám se choval vášnivě a bezohledně zároveň. Po nocích se toulal po zříceninách starých hradů. Oblast mezi hrady Kokořín a Bezděz navštívil minimálně šestkrát, a proto se jí od těch dob říká Máchův kraj. Najdeme tu i Máchovo jezero, které je ale ve skutečnosti klasickým rybníkem.

Nejslavnějším dílem Karla Hynka Máchy je romantický básnický epos Máj. Vypráví se, že skutečný příběh o otcovraždě, který se stal námětem Máje, vyslechl Mácha v některé ze zdejších hospod.

Kdo ví, jak by jeho dynamický život i tvorba pokračovaly, nebýt osudného požáru v Litoměřicích. Plameny viděl z dálky a obětavě se zapojil do hašení. Při tom se nejspíš napil vody, ze které dostal infekci a 6. listopadu 1836 zemřel. Bylo to 10 dní před jeho 26. narozeninami.

autor: Jan Herget
Spustit audio