Karel Bonaventura Buquoy dostal Nové Hrady jako dar od císaře. Své panství si ale moc dlouho neužil

27. srpen 2018
Česko – země neznámá

Hrad v Nových Hradech získal Karel Bonaventura Buquoy jako dar od císaře za to, že z velké části sám financoval vojska, s nimiž bojoval proti českým stavům v prvopočátku třicetileté války.

„Karel Bonaventura Buquoy přitáhl k Novým Hradům už na jaře roku 1619 a oblehl hrad se stavovskou posádkou,“ uvádí při prohlídce kastelán Jan Smolík a dodává: „posádka se vzdala výměnou za volný odchod z hradu.“

V jedné z místností také můžete dodnes spatřit zčásti zlacené brnění, které údajně patřilo Karlu Bonaventurovi. Také toto brnění prý dostal jako dar od císaře Ferdinanda II. a to hned v roce 1620 po bitvě na Bílé Hoře. Tam velel císařským vojskům, která bitvu vyhrála.

Podle střízlivějších odhadů se ale zdá, že vystavené brnění nebude asi originálem. Odborníci považují za téměř jisté, že stará zbroj se nedochovala a byla v době romantismu s jeho oblibou v rodových tradicích nahrazena zbrojí novou. Na zbroji byly totiž poměrně nedávno objeveny zbytky plátkového zlata, což posílilo podezření, že zbroj byla vyrobena až v době romantismu, protože zbroje pro polní použití se zlatily odolnějším způsobem - v ohni.

Karel Bonaventura Buquoy si Nových Hradů příliš neužil. Krátce po Bílé hoře padl v Uhrách. Na novohradském hradě je tak vedle památeční zbroje vystavena i jeho zakrvácená košile. A ta vypadá, že je pravá.

A jak to bylo s následovníky z rodu Buquoyů? Ti na hradu takřka nežili. Prakticky hned poté, co jej získali, si postavili rezidenci na novohradském náměstí. Ale ta jim začala být po čase malá a tak si postavili za městem ještě zámek. Původní hrad tak rodu sloužil až do roku 1945 už jen jako hospodářské zázemí a bydliště personálu.

https://www.hrad-novehrady.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři