Karbanátky ze zbytků ryby chutnají tak, že kvůli nim budete rybu kupovat

25. prosinec 2022

Při přípravě štědrovečerního menu se nevyhnete tomu, aby vám nezbyly kousky ryby, které nechcete smažit, např. ocasní část kapra. Nevyhazujte je, připravte si z nich další jídlo.

Šetrnost našich předků vyzdvihuje Jana Vlková. „Každou věc uměli využít na několik způsobů. Byli zvyklí dojídat. My to máme nějak převrácené, teď je moderní nedojídat a zbytky vyhodit,“ podivuje se autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Vzpomíná na svého tatínka, který se zvedal od stolu, až když na jeho talíři nezůstalo vůbec nic: „To byla ještě generace, která se narodila na začátku minulého století a opravdu dokázala těmi věcmi šetřit.“

V 21. století bychom se znovu měli naučit vážit si toho, co máme k dispozici, a zbytečně neplýtvat. Začít můžeme hned teď, o Vánocích. Co s nezpracovanými zbytky ryby? Vyzkoušejte recept od Jany Vlkové.

Knedlíčky nebo karbanátky ze zbytků ryby

Ingredience
  • 200 g rybího masa
  • 2 – 3 vejce
  • rozmačkané vařené brambory nebo strouhanka
  • citronová kůra
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • sekaná petržel (nemusí být)
  • strouhanka na obalení
  • 6o g přepuštěného másla nebo oleje na smažení

Maso uvaříme v osolené vodě, obereme a nasekáme.

Přidáme další suroviny a koření. Všechno dobře promícháme a tvarujeme malé kuličky.

Vaříme v polévce jako knedlíčky.

Anebo obalíme ve strouhance a krátce smažíme dozlatova na přepuštěném másle, příp. na oleji. Při podávání můžeme přihodit pár pampeliškových kapar nebo kyselou okurku.

Není pravděpodobné, že by se karbanátky nesnědly, ale kdyby na to náhodou došlo, naložíme je do octa, který jsme si připravili v létě. To by v tom byl čert, aby to do Silvestra nezmizelo.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.