Kapr v bábovičkách je malý studený předkrm z Moravy s pikantní majonézou

Poprvé jsme dělali v letošním Pochoutkovém roce studený předkrm. Recept z Frenštátska nás naučila Naděžda Parmová z Blanska. Její rodina prý ryby miluje, aby ne, když má i rybí příjmení. Kapr v bábovičkách se hodí nejen na vánoce. Potěší i v horkém letním odpoledni.

Kapr v bábovičkách

Ingredience

½ kg vařeného kapřího masa (filet)

šťáva z ½ citronu

50 g strouhaného celeru

4 velké lžíce majonézy

5 lžic octa

3 lžíce plnotučné hořčice

2 lžíce krystalového cukru

½ lžičky mletého pepře

trochu worcestrové omáčky

2 lžičky soli

1 sáček čiré želatiny

Postup:

Do hrnce s vodou vložíme filet z ½ kapra i s kůží, přidáme sůl a vaříme 2 minuty (záleží na velikosti kapřího plátku). Pokud by byl filet větší, dobu prodloužíme, ale nevaříme déle než 5 minut.

Kapra po uvaření necháme zchladnout a zbavíme ho kostí. Maso ochutíme citronem a dáme na chvíli do chladna.

Dále si připravíme ochucenou majonézu. 4 lžíce majonézy zředíme 2 lžícemi octa. Přidáme 1 lžičku soli, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžíci cukru, zakapeme worcestrem a dle chuti přidáme 3 lžíce plnotučné hořčice. Promícháme a dochutíme.

Na rosol svaříme 250 ml vody, 1 a ½ lžičky cukru, ½ lžičky soli a 3 lžíce octa. Nastrouháme najemno celer a přidáme k vařící se vodě na 1 minutu. Do nálevu po odstavení přidáme scezenou želatinu a mícháme tak dlouho, aby směs vychladla.

Rosol s celerem přilijeme do ochucené majonézy, přidáme kapří maso a směs dáváme do formiček. Formičky musí být suché, ničím se nevymazávají. Po vychladnutí by měla být bábovička hladká. Dáme ztuhnout do lednice.

Po vyklopení podáváme s opečeným toustem.

Naděžda Parmová

Paní Naděžda Parmová nás přivítala s úsměvem a pozvala rovnou na oběd. Podávala se rybí polévka z kapra a jako hlavní chod meruňkové knedlíky. Pak jsme se učili jejich rodinný recept na kapra v bábovičkách, který dělají už 60 let. V důchodovém věku je paní Parmová plná energie – sbírá a vystavuje betlémy, stará se o zahradu, suší bylinky, píše divadelní kritiky a ráda vaří. Jak sama prohlásila, bylo to utěšené pěkné odpoledne.