Kam vyrazit na státní svátek 28. září? Podívejte se na naše tipy

27. září 2022

DEPO street food market, svatováclavský program v zoo, koncert ke 120. výročí Velkého divadla nebo rytířský turnaj u Ježíška. Státní svátek je nabitý akcemi. 

Svátek v Centru stavitelského dědictví

Při příležitosti státního svátku 28. září můžete navštívit většinu stálých expozic Národního technického muzea za zvýhodněné vstupné. Týká se to tedy i Centra stavitelského dědictví NTM Plasy. Otevřeno bude od 9 do 18 hodin a vstupné je 80 korun.

DEPO street food market

Festival pouličního občerstvení opět nabídne to nejlepší z české streetfoodové gastronomie. Nechte se zlákat živou atmosférou, vůní a chutí odlehlých konců světa, ochutnejte dobroty z daleka i blízka, potkejte se s přáteli nad skvělým jídlem a plnou skleničkou. Zváni jste ve středu 28. září od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma.

Svatováclavské oslavy

Svatováclavské oslavy

Klatovské náměstí také ožije na svátní svátek 28. září. Vystoupí skupiny Animata a Krless. Chybět nebude tradiční Svatováclavský průvod s družinou, trubači, tanečnice, šermířský turnaj, vojenské ležení a řemeslný trh. V budově radnice je připraven také koncert važné hudby. 

Svátek v zoo

Celodenní svatováclavský program na státní svátek 28. září v Zoologické a botanické zahradě města Plzně nabízí soutěžní procházku přes tři světadíly. Od expozice s africkými a asijskými zvířaty vede k těm evropským a vyvrcholí na vyhlídce nad medvědím výběhem. Zde budou připraveny zajímavosti o těchto šelmách, které však nepohrdnou ani rostlinnou potravou. Program začne v 10 hodin a potrvá do 17:00. Pro děti jsou připraveny vědomostní i dovednostní úkoly. Úspěšní soutěžící se mohou těšit na zajímavé ceny.

Ve středu 28. září jezdí naposledy ve svém obvyklém jízdním řádu a trase vyhlídkový zoo-vláček. Mimořádné jízdy linky 76 se potom plánují ještě na státní svátek 28. října a Strašidelnou zoo 5. listopadu.

Posvícení na Václava

V Plané můžete od 13 do 20 hodin na náměstí Svobody prožít posvícení. Vystoupí Ivan Hlas Trio a Katapult revival Znojmo. K vidění bude i výstava autoveteránů. Pro nejmenší účastníky je připravený kolotoč řezbáře Matěje, šlapací buginy nebo tvořivé dílny. Nebude chybět ani občerstvení a také soutěž o nejlepší domácí sladkou a slanou dobrotu.

Rytířský turnaj

Jezdecký rytířský turnaj pro krále Jana Lucemburského začíná v 11 hodin. Na prostranství u řeky Radbuzy v Plzni U Ježíška se sjedou stateční pánů s družinami. V klání koňmo se utká 5 rytířů a jako šestý bude na dodržování regulí přímo na kolbišti dohlížet pan Bušek starší z Velhartic, Bude se tančit, zpívat a hlavně se budou lámat dřevce o štíty udatných jezdců . Sám král Jan, největší z rytířů, vyjede se štítem a dřevcem na kolbiště! Začátky jezdeckých klání jsou v 11:00, ve 14:00 a v 17:00.

Svatováclavské koncerty

Městské kulturní středisko zve na sváteční koncert do tachovského zámku ve středu 28. září od 17 hodin. Návštěvníky čeká vystoupení předního hobojisty Jana Adamuse a zpěvačky, klavíristky Martiny Červené – Duo Adamus Červená v pořadu ,,Klasika & šanson & Beatles“.

Ve středu 28. září vystoupí v kostele sv. Šimona a Judy v Dýšině pěvecký sbor Touch of gospel. Začátek koncertu je v 18 hodin.

V kostele sv. Štěpána v Mýtě začíná v 18 hodin varhanní koncert. Vystoupí Gabriela Eibenová (soprán) a Adam Viktora (varhany).

120 let Velkého divadla

Slavnostní koncert ke 120. výročí otevření Velkého divadla se koná na státní svátek 28. září od 19 hodin. V tento slavnostní večer zazní v podání orchestru a souboru opery DJKT Dvořákova předehra Můj domov a Beethovenova symfonie č. 9 S Ódou na radost. Předehra Můj domov je součástí scénické hudby, kterou Dvořák zkomponoval na žádost vedení Prozatímního divadla ke hře Františka Ferdinanda Šamberka Josef Kajetán Tyl, která pojednává o počátcích českého divadelnictví. Tato oblíbená skladba s vazbou na osudy J. K. Tyla včetně jeho pobytu v Plzni mimo jiné zpracovává i téma písně Kde domov můj. Druhá část večera bude patřit Beethovenově poslední dokončené symfonii zhudebňující i proslulou Schillerovu báseň Óda na radost, jež přináší poselství o bratrství všech lidí.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio