Kam s ním? I tak by mohla znít otázka lidí, kteří teď likvidují vánoční stromek

8. leden 2019 06:45

Máme za sebou svátek Tří králů. Právě po šestém lednu se většina domácností zbavuje vánočních stromečků. V té době začíná největší nápor pro společnosti, které stromky ve městech a vesnicích svážejí.

V Plzni tuto službu zajišťuje společnost Čistá Plzeň, která objíždí se speciálním vozem s lisem sběrná místa. Odstrojené stromky by lidé měli odkládat ke kontejnerům na tříděný odpad. To se ale často neděje a stromky se občas doslova povalují u klasických černých popelnic.

„Stromečky by měli být u nádob na separovaný odpad, tedy u těch klasických nádob na sklo, papír a plast. To je omezený počet nádob, který máme pod kontrolou, protože je svážíme většinou třikrát týdně. Víme, kde se nám odpad hromadí více a kde méně, a jsme schopni nádoby svážet. Když se dávají k nádobám na směsný komunální odpad, je tam problém, že někde je svážíme jednou za 14 dní,“ řekl technický náměstek ředitele Čisté Plzně Jan Šneberk.

Vánoční stromky v Plzni začíná společnost svážet hned po druhém svátku vánočním, kdy už se u popelnic objevují první odstrojené stromečky.

Na svoz se používají tři druhy vozidel

„Nejprve jezdí malé vozidlo, které sváží černé skládky a bere i jednotlivé stromečky, protože jich zatím není mnoho. Největší nápor zvládá klasický kuka vůz s lisem, protože je to nejefektivnější. To je hned po Třech králích, kdy většina lidí stromeček odstrojí a potom po následujícím víkendu, kdy řada rodin s dětmi si stromek ze sentimentu ještě ponechává,“ upřesnil Jan Šneberk. Poslední etapa svozu stromků nastupuje na začátku února, kdy společnost Čistá Plzeň ke svozu používá vozidla s kontejnery.

Vzhledem k tomu, že vánoční stromky jsou v době svážení už oschlé a navíc na sobě většinou mají háčky, zbytky různých ozdob a podobně, není možné je odvézt do zoologické zahrady ke krmení zvířat. Po slisování se odváží rovnou k odběrateli, který je dále zpracovává a následně používá jako palivo.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio