Kagu ve své domovině neměl predátory, přesto je dnes ohroženým druhem. Na vině je člověk

29. květen 2023
Mezi námi zvířaty

Kagu chocholatý je nelétavý pták z Nové Kaledonie. Velikostí se podobá nepříbuzné střední volavce, přičemž měří cca 30-40 cm. V dnešní době se bohužel jedná o ohrožený druh.

Kagu chocholatý

„Kagu má krásnou velkou šedivou chocholu, kterou používá v době toku. Samec se samici dvoří, zvedne chocholu, roztáhne křídla a nádherně před ní tančí. Má také krásný dlouhý zobák s nozdrami překrytými kožními laloky, čili když hledá v zemi potravu, nedostane se mu dovnitř hlína ani nečistoty,“ sdělil v úvodu chovatel a ošetřovatel ptáků v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Milan Hřebík, který dále pokračoval:

Kagu chocholatý

„Tento denní pták má velké červené oči, které mu umožňují v pralese vidět i za šera. Od soumraku se ozývá krásným zpěvem, jímž si označuje své teritorium, které může mít rozlohu až 30 ha. Je to monogamní pták. Samice snáší jediné vejce a po vylíhnutí své mládě ještě zhruba 14 dní přikrmuje.“

Kagu je masožravec. Živí se bezobratlými, jako například červy, pavouky, dále třeba i ještěrkami a dalšími drobnými živočichy. „My ho tady v zoologické zahradě krmíme syrovým hovězím srdcem. K tomu dostává cvrčky, červy, sarančata, myšata a občas žížaly,“ řekl Hřebík.

Kagu chocholatý

Tento živočich je endemit z Nové Kaledonie, kde neměl prakticky žádného nepřítele. „Na těchto ostrovech nebyli žádní predátoři, tudíž je kagu nelétavý. Ale člověk tam zatáhl psy, kočky, lišky, lasičky a potkany, kteří je hubí, žerou jim vejce a tak dále. Tím pádem těmto ptákům momentálně hrozí vyhubení. Dále za to může kácení pralesů a ničení jejich biotopu. V přírodě se nachází posledních 900 kusů,“ uvedl smutný fakt chovatel.

Spustit audio