K založení festivalu Oty Hofmana významně přispěl i téměř zapomenutý filmový klub

13. červen 2022

Téměř zapomenutý filmový klub. I tak by se mohlo jmenovat další vydání pravidelné rubriky Náš příběh. Vzpomíná na herce Jaroslava Víznera a jeho vztah k Filmovému a televiznímu festivalu Oty Hofmana v Ostrově u Karlových Varů.

Filmový klub Martin v Ostrově u Karlových Varů kdysi patřil mezi velice zajímavé regionální projekty. Vznikl ve druhé polovině 60. let minulého století v reakci na sérii filmů o mladém detektivovi, který pomáhal dětem v nesnázích. Hlavní představitel seriálu, herec Jaroslav Vízner patřil i k zakladatelům dodnes populárního dětského filmového festivalu Oty Hofmana.

„Na Jaroslava Víznera mám nádhernou vzpomínku, kdy přijel na festival v roce 1990 ze Švýcarska. Bylo krásné, když na slavnostním zahájení se před celým obecenstvem objal s hercem Oldřichem Velenem, protože spolu vystupovali v Divadle Na zábradlí a tedy se hodně dlouho neviděli,“ zavzpomínala na slavnostní zahájení dětského festivalu jeho dlouholetá ředitelka Walburga Mikešová.

Jaroslav Vízner

Po změně režimu se lidé vraceli do svobodného Československa a objevovali staré známé. Ze Švýcarska přijel i herec Jaroslav Vízner, někdejší hlavní představitel snímků o detektivu Martinovi, které v roce 1967 inspirovali místní nadšence k založení filmového klubu.

„V té době fungovaly velmi aktivně filmové kluby. Jedním z nich byl i klub Martin v Ostrově, protože v té době se promítaly filmy, kde hrál hlavní roli Jaroslav Vízner. Byl to seriál čtyř filmů,“ dodala Mikešová.

Na filmy o Martinovi, filmový klub a první kontakty s Ostrovem u Karlových Varů kdysi takhle zavzpomínal i herec Jaroslav Vízner: „Detektiv Martin mě přivedl do Ostrova, protože se tady založil filmový klub Martin. Potom jsem objevil staré město a zamiloval se do něj. Musím říct, že festivaly jsem bohužel nesledoval, protože jsem odešel v 69. roce do ciziny. Najednou jsem dostal dopis, že bych mohl přijet na festival. Tak jsem přijel a objevil Ostrov modernější.“

Skoro nikdo neví, jak to začalo.
− herec Jaroslav Vízner

Nicméně právě filmy o Martinovi v závěru 60. let přispěly k tomu, že se v ostrově na festivalech postupně začali scházet i další filmoví nadšenci. „Přijeli jsme s panem Ottou Hofmanem sem do Ostrova a založili jsme ten festival. Já za to nemohl, já tu roli jen hrál. Během těch festivalů, kterých jsem se postupně účastnil, mně bylo líto, že ten začátek postavený na Martinovi vymizel. Dneska tady skoro nikdo neví, jak to začalo,“ dodal herec.

V 90. letech minulého století se ostrovská přehlídka nadechla do nové éry. V programu s objevily stovky zajímavých filmových a divadelních osobností. Na někdejší filmový klub Martin si dnes po letech vzpomene málokdo.  Na práci Jaroslava Víznera v rámci festivalu Oty Hofmana ale vzpomínají pořád. Zejména v Ostrově kde má dodnes mnoho příznivců.

„V podstatě osobnost Jaroslava Víznera byla s ostrovských festivalem Oty Hofmana spojena přes 50 let," upřesnila někdejší ředitelka festivalu Oty Hofmana a současná kronikářka města Walburga Mikešová.

Letos na podzim bude zpovzdálí sledovat už 54. ročník Festivalu Oty Hofmana. Přehlídku, na kterou už jeden z jeho zakladatelů, herec Jaroslav Vízner nikdy nepřijede. Letos krátce před svými 85. narozeninami zemřel.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Související