K Šemnické skále na Karlovarsku se váže zajímavá legenda. Dřív se jí říkalo Panenský skok

17. únor 2023

Mohutnému skalnímu masivu nad obcí Šemnice nedaleko Karlových Varů se po staletí říkalo Panenský skok. Současný název Šemnická skála se ujal až v 19. století, kdy se místo stalo oblíbeným výletním cílem, a to dokonce i s restaurací. Občerstvení tu dnes už nenajdete, přesto tam za výhledy míří stále mnoho turistů.

Skalní masiv se nachází na dohled od zříceniny hradu Andělská Hora. A právě z Andělské Hory údajně pocházela dívka, která sem podle pověsti prchla před zlým rytířem. Ten se prý při jejím pronásledování zřítil i s koněm ze skály. Proto se jí říkávalo Panenský skok.

Název Šemnická skála dostala až v 19. století. Těsně pod vrcholem tehdy stávala hájenka, která fungovala jako oblíbená výletní restaurace.

Šemnická skála je od roku 1932 chráněná zákonem a od roku 2006 je přírodní památkou v péči Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. A to především kvůli výru velkému. Na místních skalách je jedno z nejdéle známých hnízdišť v Karlovarském kraji. Kromě výra velkého tu hnízdí i krkavec velký. Můžete tu zahlédnout také kulíška nejmenšího nebo jestřába lesního.

Z pohledu geologie je skála znělcovou kupou, jejíž působivá skaliska se tyčí více než 160 metrů nad okolním terénem. Díky třem skalním plochám, které najdete na vrcholu, se můžete rozhlédnout do krajiny Krušných a Doupovských hor. Z okolních obcí snadno rozeznáte blízkou Šemnici, Dubinu, Sedlečko a také Andělskou Horu.

Pokud si vyberete Šemnickou skálu jako cíl svých výletů, dojdete k ní snadno po červené turistické značce z obce Šemnice. Tato stezka vás dovede na rozcestí Pod Šemnickou skálou. Odtud vás čeká už jen posledních pár desítek metrů po žluté stezce vedoucí až na vrchol. Snadno sice najdete cestu, ovšem výstup samotný už je o poznání náročnější a dozajista se při něm zadýcháte.

Spustit audio