K pobřeží Chorvatska se vrací středomořský tuleň

3. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Také v Chorvatsku začíná nový školní rok. Hvar nechce být centrem sex-turistiky. Chorvatsko a Slovinsko společně postaví protipovodňové hráze na řece Mura. K chorvatskému pobřeží se vrací středomořský tuleň. V pondělí bude u Jadranu nadále slunečno a velmi teplo, odpolední teploty vystoupí na 26 až 31 stupňů.

Stejně jako u nás začíná i v Chorvatsku nový školní rok. Tedy přesněji řečeno v pondělí. Chorvatským školákům a studentům ale ubyde učení. Z osnov bylo vymazáno víc než 2 tisíce pojmů a hesel. Největších změn doznaly chorvatština, natematika a přírodopis. Každému z těchto předmětů bude věnováno o hodinu týdně méně. Novinkou také je, že v matematice bude jako pomůcka povolená kalkulačka.

Hvar nechce být centrem sex-turistiky. Starosta města Pjerino Bebić to řekl v rozhovoru pro list Slobodna Dalmacija. Nejvíc mu vadí, že i některé chorvatské celebrity označují Hvar jako centrum gay-turisitky. To podle něj není pravda a každý, kdo na Hvar přijede, by měl respektovat místní zvyky. Chorvatsko je konzervativní země a menšinám nepřeje. Důkazem je i to, že v ulicích větších měst visí billboardy s nápisy: I homofobové jsou lidé...

Předseda chorvatské vlády Ivo Sanader a jeho slovinský kolega premiér Janez Janša se dohodli, že obě země společně postaví hráze na hraniční řece Mura. Státy se nemohly dohodnout, kdo stavbu protipovodňových valů zaplatí. Po posledním setkaní obou premiéru přímo na chorvatsko-slovinské hranici je ale jasné, že o se o částku potřebnou na stavbu podělí rovným dílem. Jednání obou politiku trvalo 15 hodin.

K chorvatskému pobřeží se vrací středomořský tuleň. Mořský tvor byl v Jaderském moři odborníky spatřen naposledy před 30 lety. Pak se jednoduše kvůli špinavé vodě odstěhoval. Vědci objevili hned tři kolonie tuleňů - u černohorsko-albánské hranice a 20 kusů v chorvatském středním Jadranu. Mladí tuleni váží 15 až 25 kilogramů a měří asi metr. Dospělý jedinec muže dorůst až 3,5 metru.

Splitský městský dopravní podnik potřebuje obnovit vozový park. Celkem vlastní 142 autobusů, z toho 70 je jich starších přes 18 let. Nejstarší, který ve Splitu jezdí, byl vyroben v roce 1979. Dopravní podnik chce koupit 17 moderních nízkopodlažních autobusů, což bude stát přes 36 milionů kun.

Ceny a kurzy:

V síti čerpacích stanic INA vás litr Euro Supru 95 (náš Natural) přijde na rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. Jinde jsou pohonné hmoty o něco dražší.

Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,32 kuna a za 100 slovenských korun 18,99 kuna. Proti euru kuna oslabila. Za 1 euro tedy zítra dostanete víc než dnes - 7 kun 34 lipa. Stále platí, že nejvýhodnější je platit kartami.

Počasí:

U Jadranu bude i nadále slunečno a velmi teplo. Ranní teploty v pondělí 16 až 21, odpolední vystoupí na 26 až 31 stupňů. Vát bude slabý proměnlivý vítr.

Jachtaře čeká proměnlivý vítr 4 až 10 uzlů, na středním Jadranu až 14 uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, místy hlavně na středním Jadranu trojka. Viditelnost 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu