K masopustu patří i sladké, usmažte si Boží milosti
Své zásoby sušených bylin využívá autorka květinových kuchařek Jana Vlková také během masopustu. Únor označuje nejen za měsíc zabijaček, ale i smažených a sladkých jídel.
„Lidé se v únoru snažili ještě naposledy vykrmit ze zásob, které měli,“ naráží na nadcházející Popeleční středu propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková. Dalším důvodem, proč se během masopustní doby tolik hodovalo, byla šetrnost. Krmit během tuhé zimy pašíka se nevyplácelo, naopak maso ze zabijačky se v zimě snáz uchovávalo a nekazilo tak rychle, jako v jiných ročních obdobích.
Podobné to podle Jany Vlkové bylo s olejem: „Olej je choulostivá surovina a než aby žlukl, lidé ho raději vysmažili.“ Jedním z tradičních smažených sladkých jídel jsou Boží milosti, které autorka květinových kuchařek vyzdvihuje pro jejich chuť a snadnou přípravu a obohacuje o své oblíbené byliny.
Boží milosti obalované v aromatických bylinkách
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- trocha strouhané citronové kůry
- 1 lžička cukru
- hrst pelyňku pontického
- 40 g másla
- 4 lžíce mléka
- 1 - 2 žloutky podle velikosti vejce
- moučkový cukr na obalování
V mouce na válu rozmícháme prášek do pečiva, přihodíme špetku soli. Můžeme přistrouhat trochu citronové kůry.
V hmoždíři roztlučeme trochu pelyňku s lžičkou krystalového cukru, pokud možno na prášek. Přesejeme přes sítko do připravené směsi.
V rendlíčku rozpustíme máslo. Stáhneme ze sporáku a přidáme asi 4 lžíce mléka, aby máslo ochladilo. Vlijeme do směsi. Přidáme 1 nebo 2 žloutky podle velikosti vejce.
Vypracujeme vláčné těsto. Necháme chvilku odpočinout.
Těsto rozválíme na plát tlustý půl centimetru a nakrájíme na kousky, např. čtverečky, na přesném tvaru nezáleží. Čtvereček je třeba odlehčit úhlopříčným řezem ve středu. Jinak se při smažení nafoukne a dobře se neprosmaží.
Smažíme zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle. Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s drceným pelyňkem a co nejdříve podáváme.
Tipy a triky:
Do mléka můžeme přidat 1 – 2 lžíce rumu.
Boží milosti jsou nejlepší ještě teplé.
Dávka by měla stačit pro 6 osob k čaji nebo kávě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka