Jsou to ještě školáci, ale na kolonádě zahrají při ZUŠ Open jako profesionálové

26. květen 2023 10:35

Monstrózní zážitek, ještě větší, než při zahájení lázeňské sezony, nabídne sobotní koncert v rámci ZUŠ Open na karlovarské Mlýnské kolonádě. Letos už podruhé tam zahrají školáci a absolventi ZUŠ ve Šmeralově ulici, spolu se symfoniky.

Centrem lázní tak budou znít například písničky z muzikálu Vlasy, Nothing Comparse od Prince nebo Somebody to love od skupiny Queen. To vše v sobotu 27. května v podání Big Bandu Šmeralka, Symfonického orchestru ZUŠ a Karlovarského symfonického orchestru.

Kromě tohoto uskupení se na kolonádě od 13 do 18:00 představí žáci základních uměleckých škol z Karlových Varů, Kraslic, Lokte, Mariánských Lázní, Nejdku, Ostrova a Sokolova. 

Přestože hudební těleso, tvořené Big Bandem Šmeralka a symfoniky, tvoří většinou školáci, zvládají to samé, co třeba jejich profesionální předchůdci v časech Glenna Millera. „Hrají v originálních aranžích nebo v aranžích, které píšu já. Vždy jsou to noty pro profesionály,“ zdůrazňuje kapelník karlovarského Big Bandu Šmeralka. Jak připomíná, podobné příležitosti, jakými jsou koncerty ZUŠ Open, nadané školáky motivují k tomu, aby se později hudbě věnovali profesionálně.

Jeho slova potvrzují i zkušenosti baskytaristy Tomáše Hykla a kytaristky Daniely Hnátové, hráčů Big Bandu Šmeralka. Oba se rozhodli věnovat se hudbě a v současné době studují na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka. A oba si podobných koncertů považují. „Pro mě je to velká motivace. Jsem za tu zkušenost ráda. Nestává se každý den, že si můžete zahrát s karlovarskými symfoniky,“ pochvaluje si Hnátová.

Přehled koncertů v rámci ZUŠ Open v Karlovarském kraji najdete zde.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio