Josef Šimek z Velkého Poříčí nám upekl bramborový nákyp s houbami podle 30 let starého receptu z Československého rozhlasu

Další soutěžní recept jsme pekli s Josefem Šimkem ve Velkém Poříčí u Hronova v jeho domě, ke kterému přináleží i historická tkalcovna ze začátku 20. století. Recept slyšel pan Šimek kdysi ve vysílání ještě Československého rozhlasu a vylepšil si ho o houbovou náplň. A udělal dobře, je ještě lepší.

Bramborový nákyp s houbami

Ingredience:

4 brambory

8 lžic hrubé mouky

2 paličky česneku (15 stroužků)

100 ml oleje

3 vejce

Na kvásek:

½ lžičky cukru

½ lžičky hladké mouky

30 g droždí

50 ml teplé vody

Houbová náplň:

hrst sušených hub

100 ml vody

½ lžičky soli

½ lžičky kmínu

1 špetka pepře

1 vločka másla

Postup:

Ve vodě namočíme houby, poté vložíme do rendlíku, přidáme kmín, sůl, povaříme a necháme v rendlíku trošku vody. Potom, co se vyvaří trochu vody, přidáme vločku másla a trošku pepře a houby ještě chvíli podusíme.  

Dále si předem připravíme kvásek. V hrnečku rozmícháme v teplé vodě, půl lžičky cukru s půl lžičkou mouky, přidáme 30 g droždí a necháme v teple vzejít asi 10 minut.

Do mísy nastrouháme najemno brambory, přidáme mouku, rozšlehané vejce, oloupaný a se solí utřený česnek, 100 ml oleje a nakonec i kvásek. Konzistence by měla být stejná jako na buchtu, dáme do trouby na teplotu 40 °C a necháme asi 20 minut kynout.

Poté polovinu těsta nalijeme do pekáčku vymazaného sádlem, na něj rozprostřeme houby a na to nalijeme druhou polovinu těsta a dáme péct na 180 °C do zlatova asi 20 minut.

Nákyp vyklopíme z pekáčku a necháme trochu vychladnout. Jako přílohu můžeme dát kyselou okurku a zapít můžeme pivem.

Josef Šimek

Přivítal nás s čerstvě upečeným broskvovým koláčem na stole a domácí šťávou. K jeho domu totiž patří zahrada se 70 stromy a stará se i o několik zvířat včetně vepře a slepic. Na přípravu bramborového nákypu s houbami použil vlastní suroviny, především použil svůj česnek (český paličák).

Rád peče, i když se to prý naučil z nutnosti. Rád cestuje, potápí se, jezdí na kole a plaví se na jachtě.