Johanngeorgenstadt připravil speciální výstavu věnovanou historickým svícnům z Krušnohoří

26. prosinec 2019 08:30

Postavičky horníků a krajkářek a kolem nich rozzářené svíčky. Tak vypadá tradiční obloukový svícen, který pochází z německé strany Krušných hor. V Johanngeorgenstadtu, který leží na česko-německé hranici, připravili speciální výstavu takových svícnů.

Dnes zdobí jejich dřevěné repliky většinu domů v saském pohraničí. Tradice těchto svícnů vznikla v německém Johanngeorgenstadtu, který leží přímo na hranici s českými Potůčky. „Johangeorgenstadt je původcem obloukových svícnů. Svícen vznikl v tomto městě v roce 1740,“ vysvětlila Dita Míková z Nejdku na Karlovarsku, které je partnerským městem Johanngeorgenstadtu.

Johanngeorgenstadt je pověstný jako město svícnů

Německé město letos připravilo speciální výstavu, na které je k vidění i kopie nejstaršího svícnu z 18. století. Kromě svícnů s motivy tradičních krušnohorských řemesel, jako je hornictví nebo paličkování, jsou na výstavě i moderní svícny. Svícny sice vznikly v roce 1740, podle Wolfganga Lorentze, autora replik těchto svícnů, se na německé straně Krušných hor začaly stávat populární až v 60. a 70. letech minulého století.

Tradice, kterou je potřeba podpořit

Podle Lorentze je potřeba tuto tradici šířit po celém Krušnohoří, a to i na české straně: „Do budoucna máme jedno přání – představit tradici co nejvíce lidem. Když se mi to podaří, splní se mi sen. Díky této akci by se moha zapojit i česká strana, a při troše štěstí by právě tam mohl vzniknout první obloukový svícen. Byli bychom skutečně přeshraniční projekt.“

Čeští i němečtí návštěvníci si můžou obloukové svícny v Johanngeorgenstadtu prohlédnout až do konce února příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio