Jízdárna ve Světcích u Tachova otevře při svém výročí novou expozici

12. duben 2021 13:30, aktualizováno

Druhá největší jízdárna ve střední Evropě, hned po Španělské dvorní jízdárně ve Vídni, slaví 160. výročí. Při této příležitosti se otevře nová expozice v suterénu jízdárny a pokud to epidemická situace dovolí, jsou v plánu i kulturní akce.

V osmdesátých letech minulého století hrozila unikátní jízdárně ve Světcích u Tachova demolice. Letos jízdárna oslaví 160. výročí od svého dokončení a tuto událost připomene otevřením nové expozice. V suterénu jízdárny je využíván především hlavní sál pro koncerty a další akce. Přes sedm desítek let byly nejnižší místnosti jízdárny úplně prázdné. Nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Expozice bude věnována kovářství a podkovářství

Nová expozice se bude týkat kovářství a podkovářství. „Vrátíme se i o 160 let zpět, protože kovárna a podkovárna typicky k jízdárně patřívala a expozice bude věnována právě tomuto tématu,“ uvedl kastelán tachovského zámku, který má na starost i správu jízdárny, Pavel Voltr. Plánuje se i mnoho dalších akcí.

V jízdárně ve Světcích u Tachova probíhají nejčastěji komentované prohlídky nebo různé koncerty. Poslední návštěvníci jízdárnu navštívili první týden v říjnu. „Nebyly zde ani adventní prohlídky ani další akce. Počítáme s tím, že snad na začátku června by mohly začít komentované prohlídky a 20. června by se mohl uskutečnit první koncert, poté svatební obřady a různé výstavy. Budeme doufat, že se epidemická situace bude příznivě vyvíjet,“ doplnil Pavel Voltr.

Jízdárnu ve Světcích čekají další stavební úpravy. Postupnou rekonstrukcí prochází od roku 2000. Nyní se stavební práce budou týkat východní části objektu, či vytvoření zázemí pro hendikepované návštěvníky. Její vlastník město Tachov už vypsalo soutěž na stavební firmu.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio