Ježíšek si vzal letos volno, jeho pomocníci už ale razítkují poštu

3. prosinec 2018 09:55

Organizátoři Českého Ježíška oznámili, že se nepodařilo sehnat finančního partnera, a minimálně letos Ježíšek odpovídat nebude. Razítkování dopisů na Božím Daru zůstává.

Základ projektu roku 2011 „Český Ježíšek odepisuje dětem“ byl odzkoušen v předchozích letech jako rodinná vánoční hra pod názvem „Odpověď od Ježíška“. Princip této hry spočíval v odepisování dětem, které napsaly Ježíškovi ve speciálním dopisu, zakoupeném na pobočkách České pošty.

Všechny děti, které takto učinily, obdržely od Ježíška odpovědní zásilku, která obsahovala dopis od Ježíška a malý dárek v podobě vystřihovánek, omalovánek či her.

Protože se tato hra setkala s velmi kladnou reakcí a těšila se značné oblibě dětí i rodičů, rozhodli se organizátoři změnit její systém. Stačilo napsat dopis Ježíškovi na jakýkoliv papír, přiložit známku na odpověď a pisatelé měli zdarma zajištěnu adresnou odpověď od Ježíška s konkrétní reakcí na svá přání, osobní problémy nebo radosti, které v dopise Ježíškovi sdělili.

Boží Dar přijde také o vypouštění balónků, Vánoční pošta zahájila provoz

Tato tradice se už letos bohužel neuskuteční, stejně jako vypouštění balónků přání pod záštitou Českého Ježíška na Božím Daru. Pokud se zjistí, že akce Český Ježíšek veřejnosti chybí, možná se najde partner, který umožní Ježíškovi pokračování v dalších letech.

O víkendu začala v krušnohorském Božím Daru ale fungovat tradiční Ježíškova pošta. Vánoční pozdravy, pohledy a sváteční přání tam lidé posílají z různých koutů světa, aby si je nechali označit zvláštním razítkem. Z pracovníků místního infocentra se tak na měsíc stávají v podstatě Ježíškovi pomocníci.

Pohledy, dopisy a přání pro své blízké lze na Boží Dar zasílat poštou na adresu Vánoční pošta, Boží Dar 1, 362 62, nebo v průběhu roku osobně vložit do speciální Ježíškovy schránky v Infocentru na Božím Daru. Všechny zásilky určené k orazítkování musejí být opatřené cílovou adresou a známkou odpovídající skutečnému poštovnému do místa určení.

Vloni tady orazítkovali více než 70 tisíc dopisů, pohledů a různých vánočních přání. 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Město Boží Dar , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio