Ještě ne všude, ale rostou. Houbařům nastávají dobré časy

7. září 2020

Intenzivnější deště a ochlazení přispívají k regeneraci podhoubí a růstu hub. Podle mykologa Zdeňka Hájka se houbaři leckde radují z celé plejády letních i raně podzimních druhů hub.

„Čekal jsem to ale ještě o trochu lepší, zatím nejde o plošný výskyt hub. Jsou místa, kde vlezete do lesa a nasbíráte košík nebo dva hub. Pak popojdete o kus dál a není tam téměř nic,“ říká Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Z míst, kde houby rostou, lidé nosí zejména pravé hřiby. Hodně se vyskytují také křemenáče a dále holubinky, strakoše, klouzky, různé druhy muchomůrek a některé ryzce.

Objevily se už i první otravy po konzumaci jedovatých nebo nejedlých druhů

Výstavka hub

„Otravy zatím nejsou smrtelné, ale způsobily velmi nepříjemné žaludeční potíže. Víme o problémech po konzumaci hřibů kříšťů, zaznamenal jsem zprávu o lehké otravě z hřiba medotrpkého. Jedná se o tzv. barevný hřib a je mi záhadou, že přes výrazně hořkou chuť ho někteří dokážou sníst. Také kříšť je hořký. Potíže může vyvolat i hřib plavý,“ upozorňuje předseda plzeňského Mykologického klubu a doporučuje sbírat pouze hřiby „praváky“ s bílou dužninou.

Na které zajímavé nebo méně obvyklé druhy hub teď můžeme v lese narazit? Poslechněte si záznam houbařské poradny. 

 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio