Jejich psi pomáhají usnadnit život handicapovaným. Výcvikovému středisku teď ale chybí předvychovatelé

27. březen 2017

Ne každý si na tuhle náročnou dobrovolnickou práci troufne. Proč náročnou? Kromě dobrého vztahu ke zvířatům, zkušeností se štěňaty a tím i velké dávky trpělivosti, potřebujete ještě hodně pevné vůle. Po roce výchovy totiž budoucí asistenční pejsek odchází do výcvikového střediska.

Podle vedoucí výcvikového střediska Pomocných tlapek v Oseku na Rokycansku Olgy Tomášů se budoucí šampióni v oboru asistence poznají záhy po narození. Při našem natáčení se kolem nohou hemžilo osm štěňátek a dvě z nich už byla tou dobou vybrána pro výcvik.

Než asistenční pes projde speciálním výcvikem, musí se naučit všechny základní dovednosti, jako každý jiný pejsek. První rok života, před nástupem do výcvikového střediska v Oseku, proto pejsci putují do rodin, které je předpřipraví pro budoucí výcvik.

S Pomocnými tlapkami spolupracují takzvaní předvychovatelé, kteří už připravili 11 i 16 pejsků. Odměnou jsou jim spokojení klienti, kterým psi po výcviku pomáhají. Také se každoročně počátkem června konají setkání všech předvychovatelů, trenérů i klientů, u kterých psi slouží. Troufli byste si stát se předvychovatelem? Všechny potřebné informace najdete na stránkách Pomocných tlapek.

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky ze Starého Plzence se už 17. rokem věnuje výchově asistenčních a slepeckých psů. Za tu dobu prošly výcvikovým střediskem desítky psích pomocníků. I přesto je konkrétní pomoc v rodině vždycky stejný a silný zázrak pro všechny, kteří se na výchově čtyřnohých společníků podílejí.

Asistenční psi Pomocných tlapek
autor: Pavel Halla
Spustit audio