„Jedovatá jedlá“ houba čechratka podvinutá roste i na Plzeňsku

Přibližně do poloviny 20. století byla čechratka podvinutá vedená jako bezpochyby jedlá houba. Pak se ve spojení s její konzumací u některých lidí objevily vážné zdravotní problémy a došlo dokonce i k úmrtím. Jenže se nepodařilo potvrdit, že by obsahovala nějaké jedovaté látky.

Houbařská obec se proto rozdělila na dva tábory, jeden tvořili příznivci a druhý odpůrci čechratky. Tehdy si také vysloužila pojmenování „jedovatá jedlá“ houba. „Ještě v roce 1951 ji věhlasný mykolog Albert Pilát uvádí jako vynikající jedlou houbu. Starší atlasy ji doporučovaly jako vhodnou do gulášů a mnoho lidí čechratku sbíralo,“ vzpomíná předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek, „někdy v roce 1970, zhruba tak si mlhavě pamatuji, se začaly objevovat nové atlasy, které před ní varovaly.“

Čechratka není jedovatá, přesto může stát za poškozením ledvin

Ukázalo se, že pojídání čechratky podvinuté u někoho může vyvolat silnou imunitní reakci vedoucí až k selhání ledvin. Nejedná se tedy přímo o otravu způsobenou toxickými látkami, ale o nepředvídatelnou odpověď lidského organismu na některou ze složek čechratky podvinuté. „Sama o sobě to není jedovatá houba, ale po jejím požití se v těle tvoří protilátky. Ty spustí alergickou reakci, při které dochází k těžkému poškození ledvin. Není na to lék, potíže se dají pouze zmírňovat dialýzou. Může se to stát a nemusí, je to individuální,“ objasňuje mykolog.

Jak čechratka podvinutá vypadá?

Plodnice čechratky podvinuté jsou okrově žluté, stářím a dotykem černají. „Klobouk bývá až do 12 cm široký, nejdříve polokulovitý, pak ploše rozprostřený. Uprostřed je trochu vmáčklý, podobný mělkému trychtýři, na okraji výrazně hřebenitý. Třeň nejdříve není pod kloboukem vidět, je schovaný,“ popisuje čechratku podvinutou Zdeněk Hájek, „když se klobouk rozprostře, může být nožička od 3 do 6 až 8 cm vysoká, 1 až 2 cm tlustá. Tak jako lupeny je třeň také trošku okrový. Když houbu rozříznete nebo omačkáte, černá.“

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus)

V zájmu zachování svého zdraví čechratku nejezte

Čechratku podvinutou obvykle nepřehlédnete, je vidět i na dálku, zejména když roste v kruzích v trávě. V současné době na ni můžete narazit např. v parcích v Plzni-Bolevci. Přestože ne vždy zapříčiní alergickou odezvu organismu s vážnými zdravotními následky, je podle mykologa Zdeňka Hájka lepší ji raději nekonzumovat.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio