Jednotky profesionálních hasičů v Karlovarském kraji povede Oldřich Volf

1. prosinec 2022 08:55

Novým ředitelem Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje bude dosavadní náměstek ředitele Oldřich Volf. Nahradí Václava Klemáka, který končí z důvodu dovršení věku 65 let, což je nejvyšší věková hranice pro služební poměr příslušníků bezpečnostních sborů.

Nový ředitel se chce zaměřit na zvýšení počtu výjezdových hasičů i na nová opatření v souvislosti s hrozbou častějších lesních požárů. Volf sloužil u krajských hasičů přes 20 let jako náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení. Podle dosavadního šéfa Klemáka má zkušenosti i předpoklady pro výkon funkce ředitele.

Jeho hlavním úkolem bude posílit stanice personálně. „Obě krize, jak dva covidové roky, tak válka na Ukrajině, a s tím spojená uprchlická vlna, ukázaly, že hasičský záchranný sbor musí posílit. Nejsme schopni zabezpečovat tolik úkolů, máme výkon státní správy na pěti úsecích a přibývá mimořádných událostí,“ řekl Volf.

Letos například hasiči v souvislosti s migrací připravovali a stále zajišťují chod uprchlického centra či ubytování pro běžence z Ukrajiny, která čelí ruské agresi. V Karlovarském kraji je aktuálně téměř 300 výjezdových hasičů na osmi stanicích, devátá se staví v Ostrově.

V blízké době chtějí krajští hasiči obsadit dvě desítky pracovních míst. Nábor hasičů ale není podle ředitele snadný, pro adepty je leckdy těžké splnit psychologické či fyzické testy. Často neuspějí ani dobrovolní hasiči, kteří se o práci profesionálních hasičů ucházejí.

Nový ředitel se chce zaměřit i na klimatické změny a s nimi spojené častější požáry. Karlovarský kraj má 49 procent zalesněného území a podle odborníků může podobný požár, jako byl v létě v národním parku České Švýcarsko, zasáhnout do deseti let také Krušné hory nebo Slavkovský les, uvedl Volf.

Problém je zejména u těžko dostupných míst, jako je například v kraji vysychající přírodní rezervace Rolavská vrchoviště. Podle Volfa se na to hasičský sbor musí připravit, a to například i tím, že pořídí novou techniku a vybavení.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio