Jednoduché kapří výpečky plné chuti od Marcela Popoviče z Plzně chutnají za tepla i za studena

Za rybím a geniálně jednoduchým receptem jsme vyrazili do Plzně za Marcelem Popovičem. Ten připravil kapří výpečky s česnekem a špekem, které zvládne každý. Navíc si je vychutnáte za tepla i za studena. Zkuste si je připravit a budete jíst kapra nejen na Vánoce.

Kapří výpečky

Ingredience:

1 kapr
50 g špeku
100 g másla
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
1 – 2 paličky česneku
2 lžíce olivového oleje

Postup

Očištěného a vykuchaného kapra naporcujeme ostrým nožem na podkovy o šířce maximálně 2 cm. Nefiletujeme, necháváme ho i s kostmi.

Plech si vymažeme máslem, kapra osolíme z obou stran, pokmínujeme a položíme naplocho na plech. Porce dáváme kousek od sebe, nepřekládáme. Posypeme kousky nakrájené slaniny.

Česnek si předem oloupeme, stroužky zakápneme olivovým olejem a mírně posolíme, aby se zvýraznila chuť česneku. Potom stroužky rovnoměrně vložíme do mezer mezi porce kapra.

Troubu předehřejeme na 140 °C a pečeme asi 100 minut. Ke konci můžeme ještě pod grilem dopéct, aby se udělala kůrka.

Výpečky se dají jíst teplé i studené.

Marcel Popovič

Recept si jako nadšený rybář vymyslel sám. Přivítal nás v bytě své maminky, která nás také pozorovala při natáčení. Protože pečení je docela dlouhé, rozhodl pan Popovič, že si oběd dáme v blízké restauraci.

Tato návštěva byla důkazem, že natočit recept do soutěže zvládneme i v té nejmenší garsoniéře. Takže se nebojte přihlásit!

Patrik Rozehnal a Marcel Popovič